-
Connector.
sanansaattaja • Kolmella mantereella
Vihollisista viimeinen
16.11.2020
Itä-afrikkalaisista suurin osa identifioituu kristityiksi, mutta pinnan alla vaikuttavat myös perinteiset uskomukset. Muun muassa kuolemaa käsitellään tavoilla, joilla ei ole kristillistä pohjaa. Usein syynä on pelko ja ymmärtämättömyys todellisesta toivosta.
Afrikassa kuolemaan liittyy erilaisia perinteitä riippuen maasta ja heimosta, jonka keskellä ollaan. Esimerkiksi ihminen halutaan säilyttää kuoltuaankin tavalla tai toisella osana yhteisöä.
– Omassa heimossani tapana on ”nimeäminen”. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kuollut on ollut eläessään hyvä ihminen, hänen nimensä halutaan antaa myös lapsille, jotta tämän hyvyys voisi jatkua heissä. Jos hän on ollut paha ihminen, hänen nimeään ei haluta edes sanoa ääneen, etteivät pahat teot periytyisi, avaa kenialainen, Luther-kirkon kansainvälisen messuyhteisön kävijä.
– Tansaniassa käydään usein haudalla muistelemassa kuollutta ja siivoamassa paikkaa. Joskus koko perhe kerääntyy haudalle ruokailemaan, ja tähteeksi jääneet luut laitetaan hautaan, Tansaniasta kotoisin oleva seurakuntalainen kuvaa.
Erilaisten tapojen taustalla vaikuttaa usein perinteinen kansanusko, jota yhä myös harjoitetaan.
– Vanhemmat ihmiset ovat opettaneet, että kun joku kuolee, hänen henkensä on yhä elossa. Uskomuksen mukaan kuolleen henkeä tulee rukoilla, jos elämässä on ongelmia. Hänen haudalleen saatetaan tuoda juhlaruokia, piimää ja vuohenlihaa, ja kuolleelta pyydetään opastusta elämän valinnoissa tai rukoillaan esimerkiksi sadetta. Jotkut kokevat, että se auttaa, seurakuntalainen kuvaa.
Luther-kirkon pastori Richard Ondicho on itse kotoisin Keniasta. Hän kertoo, että kristinuskon vaikutuksistakin huolimatta kuolemaan liittyy Afrikassa yhä paljon toivottomuutta. Tämä puolestaan ajaa turvautumaan perinteisiin tapoihin ja taikauskoon.
– Muistan isovanhempieni puhuneen perinteisistä uskomuksista. Ennen opetettiin, että ihmisen elämä päättyy kuolemaan, ja kuollut ihminen voi jäädä vainoamaan eläviä. Vaikka Afrikkaan on tuotu kristinuskon sanoma, myös vanhat käsitykset vaikuttavat taustalla. Kun ei ymmärretä sitä, mitä tarkoittaa, että Jeesus on ylösnousemus, kuolemaa pelätään paljon, Ondicho selventää.
Tilastojen mukaan sekä Tansaniassa että Keniassa suurin osa ihmisistä on kristittyjä. Miksi taikausko pitää silti pintansa?
– Paikalliseen ajatusmalliin kuuluu, että ongelmaan on pystyttävä konkreettisesti tarttumaan. Esimerkiksi usko Jeesukseen viimeisenä uhrina on liian hengellinen ajatus, ja siksi ihmiset saattavat turvautua eläin uhreihin ikään kuin varmuuden vuoksi. Samoin myös juutalaisuudessa sorruttiin palvomaan jumalpatsaita, eikä ajatus Jumalasta, jota ei voida nähdä kelvannut, Ondicho vastaa.
Ondichon mukaan myös opetusta kristinuskosta on liian vähän saatavilla tai teologia on hyvin ohutta, jolloin usko perinteisiin tapoihin säilyy vahvana.
– Länsimaissa asioista otetaan usein itse selvää lukemalla, mutta sama ei päde Afrikassa. Siellä ollaan paljon enemmän kuullun tiedon varassa, sillä lukutaito on heikko ja Raamattuja ei ole kaikkien saatavilla. Monilla ei ole tarpeeksi tietoa kristinuskosta, ja siksi he kääntyvät sellaisen puoleen, mikä tuntuu enemmän käsin kosketettavalta.
Ondicho painottaa, että jatkuvasti annettava opetus ja riittävä teologinen koulutus ovat tilanteen ratkaisemisessa avainasemassa.
– Ihmisten on saatava jatkuvasti oikeaa opetusta ja kuultava evankeliumia vapautuakseen vanhoista uskomuksista. Jos tätä ei tapahdu, perinteiset uskomukset eivät koskaan lähde Afrikasta.
Lue koko juttu Sanansaattajasta 23/20.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Joulukeräys 2024 pakolaislapsille ja -nuorille Ugandassa
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Toivo paremmasta tulevaisuudesta
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit