-
Connector.
sanansaattaja • Kolumni
Valoa idästä
11.10.2017
Kolmasosa Suomen uusista papeista tulee Itä-Suomen yliopistosta. Ortodoksipapeista melkein jokainen. Tänäkin vuonna hakijoita oli lähes 250, ja pääsimme valitsemaan parhaat päältä. Pidän parhaillaan 80 hengen peruskurssiluentoa. Hyvältä tuntuu: opiskelijat ovat innostuneita, sitoutuneita. Tohtoriseminaariinkaan ei enää mahtuisi enempää.
Teologia ei ole kaikkialla myötätuulessa. Saksassa tiedekuntia suljetaan ja opiskelijoita on vaikea saada. Pohjoismaissakin teologiaa vaivaa opiskelijapula. Uutinen Helsingistä kertoo, että tänä vuonna teologeja otettiin sisään 30 vähemmän kuin oli tarkoitus – niin moni ei ollut edes avannut pääsykoekirjaa.
Joensuussa merkittävin muutos oli eteläsuomalaisten opiskelijoiden kasvava kiinnostus. Vaikka manner-EU:n itäisimmässä yliopistokaupungissa on talvella kylmää ja lähimpään Ikeaan matkaa, aurinko nousee juuri idästä. Teologian ekumeeninen ilmapiiri ja tasokas opetus kiinnostavat. Uusi uskontotieteen professuuri päivittää koulutusta tulevaisuutta varten.
Laakerilla ei levätä. Koko suomalaisessa teologikoulutuksessa on meneillään iso muutos. Oppiainekeskeisestä ja eriytyneestä opiskelusta siirrytään kohti isoja kokonaisuuksia. Puhutaan ilmiö- tai teemapohjaisesta opiskelusta. Asia on monelle tuttu jo peruskoulusta. Esimerkiksi lääketieteessä uusi lähestymistapa on osoittautunut toimivaksi.
Opetuksessa luentosali kääntyy ympäri: flipped classroomissa opiskelijat itse tekevät ison osan työstä. Opettaja ei enää kaada tiedon ämpäristä vaan kannustaa ja valmentaa. Yhä harvemmin opiskelija pänttää yksin tenttikirjoja – nyt opiskellaan ryhmissä ja tehdään töitä netissä. Tentit on osin sähköistetty ja monimuotoistettu. Käytännön harjoittelu eli työssäoppiminen on jo pitkään tapahtunut seurakunnissa, aidoissa tilanteissa.
Valmistuuko uusilla opiskelutavoilla parempia pappeja ja viisaampia jumaluusoppineita? Varmasti tulevaisuuden teologit ovat sanavalmiimpia, ihmisläheisempiä ja sopivat paremmin työyhteisöön. Olennaisempaa on kuitenkin, tuntevatko he Raamattua ja kirkon tunnustusta. Siksi Raamatun alkukielet, pyhien tekstien tutkiminen ja menneiden aikojen teologien kanssa seurustelu pysyvät aina teologian opiskelun ytimessä.
Nyt pientä aivovoimistelua: Vuonna 65 jKr. roomalainen filosofi Seneca sujautti kiistakumppaninsa Luciliuksen suuhun ironisen lauseen: ”Emme opiskele elämää vaan koulua varten.” Lausetta on väännetty ja väärinymmärretty moneen kertaa. Oikeasti Seneca itse siis vastusti liian käytännönläheistä opiskelua ja puolusti teoreettista osaamista. Olen samaa mieltä. Syvällisellä teologialla on olennainen merkitys myös tulevaisuuden kirkossa.
Yliopisto ei kuitenkaan voi auttaa teologejaan siinä kaikkein tärkeimmässä. Sitä ei saavuta luentosalissa tai verkkotentissä vaan seurakunnassa ja kristillisessä opiskelijatoiminnassa. Vasta siellä kasvaa elävä yhteys Herraan. Siksi on hienoa, että Evankeliumiyhdistys on palkannut Joensuuhun pätevän teologin, Olli Oleniuksen, myös teologian opiskelijoita varten.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit
- Kellosepän aarre
- Matkakumppanina C.S. Lewis
- Mitä tehdä kirkosta eronneille?
- Nealapea pihta, pyhäkouluja ja kesäleirejä