-
Connector.
sanansaattaja • Viikon nosto
Miksi
uskonnosta
nousee väkivaltainen
liike?
21.09.2017
Toimittaja Minna Pärssinen tutki YLE:n jutussa 11.9.2017 eri uskonnoista löytyviä ääriliikkeitä. Väkivaltaisia ryhmiä löytyy niin kristittyjen, muslimien, hindujen kuin buddhalaistenkin joukosta. Mikä saa ihmisen ryhtymään suunnitelmalliseen väkivaltaan toisia kohtaan?
–On yleinen väärinkäsitys, että terroristit olisivat sairaita. Suunnitelmallinen väkivalta ei ole kuitenkaan tyypillistä psykoottiselle ihmiselle. Psykoottinen toimii impulsiivisesti kauhun vallassa. Tietynlaiset persoonallisuushäiriöt voivat tietysti saada aikaan vakavaa piittaamattomuutta toisista ihmisistä, Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoo.
Psykoottisen ihmisen todellisuudentaju on voimakkaasti heikentynyt. Osa terroristeista on tunnettu aiemmin jopa lämpiminä ihmisinä. He voivat olla kotoisin hyvästä perheestä ja käyneet koulunsa menestyksellä. Usein on ajateltu, että traumatisoivat kokemukset elämässä voivat aiheuttaa suunnitelmallista väkivaltaa. Se ei ole kuitenkaan aivan koko totuus.
– Terroristien profilointi on hyvin vaikeaa, sillä kovaa ja luotettavaa dataa on käsillä hyvin vähän. Spekulatiivisesti karkea jako voidaan tehdä neljään ryhmään. Osa terroristeista kuuluu opettajiin ja johtajiin, osa oppipoikiin, osa ajelehtijoihin ja osa rikollisiin. Opettajat lietsovat vihaa ympärillään ja kuuliaiset oppipojat kuuntelevat sitä puhetta. Ajelehtijoilla voi olla taustalla psykiatrisia ongelmia. Rikollisilla on taas valmiiksi kontakteja alamaailmaan ja heihin kuuluu laaja kirjo erilaisia ihmisiä, Lauerma selittää.
Saako kerettiläisiä tappaa?
Uskonnot eivät välttämättä ole yhtään sen alttiimpia väkivaltaisen liikehdinnän kasvualustoja kuin poliittiset liikkeetkään. Lauerma toteaa sekä uskonnollisista että poliittisista liikkeistä löytyvän erilaisia sisäisiä voimia, jotka vetävät sekä väkivallan että väkivallattomuuden suuntaan.
– Uskontojen käsittelemät suuret eksistentiaaliset kysymykset voisivat toimia väkivaltaisen käytöksen katalyytteinä, mutta kaikista suurista uskonnoista löytyy myös ”älä tapa” -tyylisiä suoria kehotuksia väkivallattomuuteen. Poliittisten liikkeiden historiassa on myös satoja miljoonia ihmisuhreja, jos tarkastelemme vaikkapa Neuvostoliiton, Kiinan, Afrikan maiden ja natsi-Saksan historiaa.
Tällä hetkellä eurooppalaisen silmin islamilaisuus voi näyttää hyvin väkivaltaiselta uskonnolta. Psykologian näkökulmasta väkivaltaisten ja väkivallattomien uskontojen välisen rajalinjan piirtäminen on kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta.
– Käsitykseni mukaan jakolinjat eivät ole ensisijaisesti uskontojen välisiä vaan uskontojen sisäisiä. On kyse ennen kaikkea uskontulkinnasta. Islamista löytyy väkivallattomia suuntauksia ja 1900-luvun alkupuolelta Suomen evankelis-luterilaisen kirkonkin historiasta löytyy suoranaista vihaan kehottamista, ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo.
Näköalattomat nuoret miehet
Kaikkea väkivaltaista ideologista käyttäytymistä yhdistää kuitenkin ennen kaikkea kaksi seikkaa. Niistä toinen on yksilötason ja toinen yhteiskunnallisen tason ilmiö.
– Tärkein yksilöpsykologinen elementti, joka johtaa väkivaltaiseen käyttäytymiseen, on taipumus mustavalkoiseen ajatteluun. Kun muista ihmisistä alkaa tulla yksiselitteisesti hyviä tai pahoja, johtaa se nopeasti kokonaisten ihmisryhmien dehumanisointiin. Taipumus ja halu luokitella jokin ihmisryhmä kokonaan vailla ihmisarvoa olevaksi altistaa suunnitelmalliseen väkivaltaiseen käyttäytymiseen.
Toinen seikka liittyy koko yhteiskuntaan ja se voi olla vastaus viimeaikojen kysymykseen: miksi juuri Marokosta tulee niin paljon terrorismia? Marokko on liberaali valtio, jolla on hyvä talouskasvu. Marokkolaisilla ei ole myöskään tuoreita kansallisia traumoja historiassaan. Mikä saa sikäläiset nuoret miehet terroristisiin iskuihin Euroopassa?
– Näyttää siltä, että väkivaltaisen liikehdinnän yhteinen nimittäjä on tilanne, jossa tietylle alueelle kasvaa valtava määrä nuoria miehiä vailla tulevaisuuden näköalaa. Tämä seikka tuntuu yhdistävän useimpia terroristien lähtömaita. Toki terrorismiin syyllistyy joukosta vain harva nuori mies, mutta kun kyseessä on miljoonapäinen joukko, löytyy sieltä aina joku, Lauerma tiivistää.
Käsittele vihasi
Jokaisella ihmisellä on tiettyjä mahdollisuuksia pitää itsestään huolta siten, ettei itse radikalisoidu väkivaltaiseen käytökseen.
– Lämpimät ihmissuhteet, erilaisten mielipiteiden aktiivinen kuunteleminen, mielekäs tekeminen elämässä ja oman vihan tunteiden käsitteleminen ovat varmasti tärkeimpiä seikkoja. Viha on sellainen tunne, että se voi helpottaa ihmisen sisäisiä ristiriitoja, kun hän alkaa vihata jotakin toista ihmistä tai ihmisryhmää. Silloin olisi hyvä miettiä oman vihansa olemusta ja keskustella siitä, Lauerma selittää.
– Varsinkin jos on kohdannut omassa elämässään vääryyttä, voi mielikuva yleistyä koskemaan koko vääryyttä tehneen henkilön ihmisryhmää. Tämän jälkeen viha värittää jopa tähän ihmisryhmään liittyviä havaintoja. Pian ihmisarvon riistäminen kyseiseltä ryhmältä on jo oikeutettua. Olen huomannut tällaista tämän päivän Suomessa ja se on kyllä todella huolestuttavaa, ylilääkäri Hannu Lauerma päättää.
Kirjoitus on julkaistu Sanansaattajassa 38/17.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Joulukeräys 2024 pakolaislapsille ja -nuorille Ugandassa
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Toivo paremmasta tulevaisuudesta
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit