-
Connector.
sanansaattaja • Viikon nosto
Trump jakaa kristityt
leireihin
17.08.2017
Tammikuussa virkavalansa vannonut Yhdysvaltain 45. presidentti on jakanut mielipiteitä ennen näkemättömällä tavalla myös kristittyjen keskuudessa.
Yhdysvaltojen poliittiseen kenttään aukeaa mielenkiintoinen näkökulma sitä jakavaa kahta suurta kristillistä ryhmittymää tarkasteltaessa. Kristillisen oikeiston ja päälinjan protestanttisuuden tavoitteet ovat kaukana toisistaan.
– Presidentti Donald Trump on ehdottomasti osa Yhdysvaltojen kristillisen oikeiston jatkumoa. On vaikea sanoa, kuinka paljon hän on itse tätä mieltä, mutta hän on ottanut sen ryhmän omakseen ja puhuu sen kielellä. Tätä näkökulmaa ei usein Euroopassa ole huomattu, sanoo Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila.
Kristillinen oikeisto on suuri ja löyhä, pääosin evankelikaaleista ja osin roomalaiskatolisista koostuva konservatiivinen kenttä. Merkittävää ryhmittymälle on sen vahva tahto käyttää demokraattisia keinoja vaikuttaakseen Yhdysvaltojen lainsäädäntöön, erityisesti sen perhe- ja sosiaaliasioissa, sekä moraalisissa kysymyksissä. Kristillinen oikeisto vaalii myöskin heikon valtion mallia, jossa valtio huolehtii turvallisuuspolitiikasta, mutta puuttuu ihmisten elämään muutoin mahdollisimman vähän.
– Presidentti Gerorge W. Bush oli kristilliselle oikeistolle pettymys. Hän lupasi toteuttaa heidän toiveitaan aborttilainsäädännön ja uskonnollisen ilmaisun vapaudessa, mutta jätti nämä lupaukset lunastamatta. Barack Obaman kauden jälkeen Trump on nyt näillä teemoilla pyrkinyt ottamaan kristillisen oikeiston taakseen. Hän yrittää tiukentaa aborttilainsäädäntöä ja vapauttaa oikeuksia uskonnolliseen ilmaisuun, Ruotsila selittää.
Toiveet uskonnollisen ilmaisun vapautumisesta tarkoittaisivat sitä, että esimerkiksi yrittäjä voisi olla palvelematta sellaisia asiakkaita, joita hän uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi ei halua palvella. Kristillinen oikeisto suhtautuu kuitenkin Ruotsilan mukaan presidenttiin edelleen varauksella, sillä sekä hänen epäkristillinen elämäntapansa että mahdollisuutensa viedä kaikki antamansa lupaukset loppuun saakka ovat aiheuttaneet epäilyksiä.
Päälinja toisella laidalla
Kristillisen oikeistoryhmittymän vastapoolina on niin sanottu päälinjan protestanttisuus, joka on valtiokeskeisempää ja suhtautuu istuvaan presidenttiin tällä hetkellä hyvin kriittisesti. Päälinjan kirkkojen johtajat kritisoivat presidentti Trumpin vahvistavan naisvihamielisiä ja rasistisia asenteita Yhdysvalloissa.
– Hänen politiikkansa, kuten Obaman terveydenhuoltouudistuksen purku ja maahanmuuton rajoittaminen nähdään vahingoittavan kaikkein heikoimpia yhteiskunnan jäseniä. Siksi päälinjan protestanttisuus suhtautuu kriittisesti Trumpiin, Ruotsila kertoo.
Päälinjan kirkkoihin kuuluvat luterilaisista kirkoista Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) ja muista kirkkokunnista mm. metodisteja, presbyteerejä, episkopaaleja ja baptisteja.
Regimenttioppi ja politiikka
Suurin osa yhdysvaltalaisista kirkkokunnista on teologiselta taustaltaan kalvinistisia. Kalvinismiin kuuluu vahvasti pyrkimys kristillisen ihannevaltion luomiseen maan päälle ja siksi se kannustaa vahvaan poliittiseen vaikuttamiseen. Luterilainen regimenttioppi, eli oppi maallisen ja hengellisen hallintavallan erillisyydestä on pitänyt tunnustuksellisen Missouri-synodin kirkot poliittisen keskustelun ulkopuolella.
– Missouri-synodi ei yleensä sano mitään politiikasta. Muutamia Missouri-synodin pastoreita tiedetään osallistuneen kristillisen oikeiston projekteihin, mutta kirkkokunnan johtotasolta tällaista pastoreiden poliittista aktiivisuutta on suitsittu. Se ei kuulu regimenttiopissa tiukkana pysyttelevän Missouri-synodin toimintaan, Ruotsila kertoo.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit
- Kellosepän aarre