Seitsemäs käsky

Älä varasta

Fiskarsin sakset

Sambiassa lähetystyössä ollessamme raamattukoulun opiskelijat ja tontin muukin väki pyysi aina joskus lainaksi jotakin tavaraa. Kunnon sakset olivat useasti tarpeen hiustenleikkaukseen. Kerran unohdimme kysyä niitä hetimmiten takaisin ja niinpä niitä ei enää löytynytkään. Vaikka kuinka yritimme asiaa selvittää, kukaan ei muistanut, kenellä ne olivat viimeiseksi olleet.

Tasku pullottaa

Meillä tuntuu olevan aika yleinen käsitys afrikkalaisen heikosta moraalista juuri 7. käskyn kohdalla, mutta onko meillä suomalaisilla korkeampi moraali? Pojat kavereittensa kanssa kävivät lähimarketissa, mutta eivät löytäneetkään mitään ostettavaa. Ovella heidät pysäytti kauppias ja osoitti epäillen yhden pojan pullottavaa taskua. Pojat olivat hämillään ja kauppias noloissaan, kun taskusta löytyi kotoa mukaan otettu vanha taskulamppu. Kauppias selitti pojille, että kun täältä kaupasta varastetaan paljon, niin aina epäilee kaikkia.

Kunhan en jää kiinni

Jokaista meitä houkuttaa ajatus varastaa salaa. Syksyiset omenavarkausjuoksut ovat jännittäviä, mutta nekin ovat varkauksia. Kuinka paljon yhteisiä varoja varastetaankaan, kun verottajalle ei ilmoiteta kaikkia tuloja. Omakotitalon rakentajaa kiusaa ajatus unohtaa osa lakisääteisistä tapaturma- tai eläkevakuutusmaksuista. Firman auton, puhelimen, kopiokoneen ym. käyttäminen omiin tarkoituksiin ilman sopimusta on varkaus sekin. Työttömän tekemästä työstä ei katsota oltavan velvollisia ilmoittamaan. Autokaupassa ja muussakin käytetyn tavaran kaupassa on vaikea luottaa siihen, että myyjä on kertonut koko totuuden, niin yleistä on huijaus. Jo se, että antaa toiselle tapahtua vahingon, vaikka voisi sen estää, on väärin.

Jumala näkee

Vaikka saisit salaisuutesi varjeltua kaikilta muilta ihmisiltä, Jumala näkee sisällesi ja vaatii sinut tilille. Varkaus ei ole vain rikos muita ihmisiä kohtaan, vaan se on myös synti Jumalaa vastaan. Lisäksi vääryydellä hankittu omaisuus ei menesty eikä huonolla omallatunnolla voi siitä rauhassa nauttia ja iloita.

“Joka köyhää armahtaa, lainaa Herralle, ja Herra maksaa takaisin hyvän teon.” (Sananl. 19:17).

Seitsemäs käsky kieltää varastamisen ja samalla se kehottaa meitä jakamaan omastamme ja huolehtimaan heikoista. Se tapahtuu vaikka antamalla tavallista suurempi summa lähetyskolehtiin.

Kirjoittanut:
Esa Luomaranta