Sley Indonesiassa

  • Connector.

    saarten kansat

    Indonesia


Sley toimii yhteistyössä indonesialaisen luterilaisen BKPN-kirkon kanssa.

Tue säännöllisesti

Jokainen säännöllinen lahjoittaja on tärkeä tulevaisuutta suunniteltaessa. Kiitos, että olet mukana.



Anna kertalahja

Voit antaa lahjan evankeliumin työhön myös kertaluonteisesti. Kiitos lahjastasi, se käytetään vastuullisesti.



Työtä saavuttamattomien parissa

Sley tekee Indonesiassa yhteistyötä luterilaisen BKPN-kirkon kanssa, joka toimii erityisesti Niasin saarella ja on laajentunut myös muslimienemmistöisille alueille. Monilla alueilla kristillinen todistus puuttuu kokonaan, ja 236 kansaa on yhä evankeliumilta saavuttamatta.

Sley kouluttaa BKPN-kirkon työntekijöitä ja vastuunkantajia sekä tukee kirkkoa sen pyrkimyksissä viedä evankeliumia uusille alueille. Työtä tehdään kulttuurisesti herkällä tavalla, ja matkoilla kartoitetaan alueita, joilla evankeliumia ei ole koskaan kuultu. Haasteet ovat suuria, mutta myös mahdollisuudet ovat poikkeukselliset.


Indonesia kartalla



View Larger Map

Indonesia

Indonesia koostuu 17 508 saaresta ja on maailman suurin saarivaltio. Suurimmat saaret ovat Sumatra, Jaava ja Sulawesi sekä Borneo. Indonesian väkiluku on lähes 280 miljoonaa. Se on asukasluvultaan maailman neljänneksi suurin valtio ja suurin muslimienemmistöinen maa. Indonesia on tasavalta, jolla on vaaleilla valittu parlamentti ja presidentti. Maan pääkaupunki on Jakarta, joka on maan taloudellinen, kulttuurinen ja poliittinen keskus.

Indonesialla on maarajaa kolmen valtion, Papua-Uuden-Guinean, Itä-Timorin ja Malesian, kanssa, sillä Uuden-Guinean ja Timorin saaret on jaettu kahden ja Borneo kolmen valtion kesken. Muita valtioita sen lähialueilla ovat Singapore, Filippiinit, Australia ja Intian Andamaanien ja Nikobaarien territorio.

Indonesia koostuu monista erilaisista etnisistä, kielellisistä ja uskonnollisista ryhmistä. Javanilaiset ovat suurin ja hallitsevin etninen ryhmä (42 %). Indonesiassa on noin 300 erillistä alkuperäiskansojen etnistä ryhmää ja 742 eri kieltä ja murretta. Indonesian kieltä (Bahasa Indonesia), joka on malaijin muoto, opetetaan kouluissa ja siitä on näin tullut liiketoiminnan, politiikan, kansallisen median, koulutuksen ja akateemisen maailman kieli.

Indonesia kohtaa monia haasteita, kuten väestönkasvu, luonnonkatastrofit ja kaupungistumisen aiheuttama ylikansoitus. Hallitus on siirtänyt yli 8 miljoonaa ihmistä Javalta, Balilta ja Maduralta harvemmin asutuille alueille, kuten Länsi-Papuaan, missä alkuperäiskansat ovat jääneet vähemmistöiksi.

Indonesian uskontotilanne

Väestöstä 87,2 % on muslimeja ja 10,47 % kristittyjä (joista 7,41 % protestantteja). Hinduja on 1,7 % ja muihin uskontokuntiin kuuluvia 0,9 % (mm. buddhalaiset ja kungfutselaiset).

Indonesian valtauskonto on islam, ja se vaikuttaa syvästi yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Monilla saavuttamattomilla alueilla harjoitetaan tiukkaa islamin tulkintaa, jossa kristillinen todistus puuttuu kokonaan. Lisäksi joillakin alueilla islam on sekoittunut animistisiin uskomuksiin ja henkien palvontaan, mikä luo ainutlaatuisen uskonnollisen ilmapiirin.

Indonesian lähetys- ja kristillinen tilanne

Kristinusko on Indonesian toiseksi suurin uskonto islamin jälkeen. Vuonna 2023 Indonesiassa oli 29,4 miljoonaa kristittyä (10,47 % väestöstä), joista 20,8 miljoonaa protestantteja (7,41 %) ja 8,6 miljoonaa katolisia (3,06 %). Kristinuskon kasvu on 2000-luvulla kiihtynyt erityisesti kiinalaisvähemmistön keskuudessa. Kristityt eivät ole jakautuneet tasaisesti maan eri alueille, vaan enemmistö löytyy kahdeksasta provinssista, kuten Papuan alueilla, Itä-Nusa Tenggarassa ja Pohjois-Sulawesilla.

Indonesiassa seurakunta kasvaa vainon ja vastustuksen keskellä. Monilla kristityillä alueilla (esim. Pohjois-Sulawesi, Länsi-Timor) seurakunnat kamppailevat jakautuneisuuden, synkretismin ja huonon opetuksen kanssa. Muslimitaustaiset uskovat kohtaavat usein torjuntaa ja vainoa.

Saavuttamattomat kansat

Indonesiassa on valtava määrä evankeliumilla saavuttamattomia kansoja.

Saavuttamattomilla kansoilla tarkoitetaan kansoja, joissa alle 2 % on kristittyjä eikä niissä ole omaa kansallista kirkkoa. Indonesiassa tällaisia kansoja on 236, ja niiden yhteenlaskettu väkiluku on noin 171 miljoonaa ihmistä. Monilla Indonesian alueilla evankeliumia ei ole koskaan kuultu, eikä kristillistä opetusta ole saatavilla. Joillakin alueilla kristinuskoon kääntyminen voi johtaa syrjintään tai vainoon.

Indonesian monet kielet ja kulttuurierot tekevät lähetystyöstä haastavaa.

Vaikka haasteet ovat suuria, uusia mahdollisuuksia avautuu esimerkiksi medialähetystyön, käännöstyön ja ruohonjuuritason kohtaamisten ja käytännön lähetystyön kautta. Rukous ja kulttuurisesti sopivat lähetystyön muodot mahdollistavat evankeliumin viemisen niille, jotka eivät ole vielä sitä kuulleet. Indonesian saavuttamattomat kansat edustavat yhtä maailman suurimmista lähetystyön tarpeista – ja samalla yhtä suurimmista mahdollisuuksista.

BKPN-kirkko

Indonesiassa Sley toimii yhteistyössä luterilaisen BKPN-kirkon kanssa.

Kirkko on perustettu Sumatran länsipuolella sijaitsevilla Nias-saarilla, joissa elää yhä valtaosa kirkon jäsenistä. Viime vuosina kirkko on laajentunut muualle Indonesiaan.

BKPN-SINODI (Batak Karo Protestantin Nias) on luterilainen kirkko, joka perustettiin 17.5.1994 Etelä-Niaksella, jatkona Rheiniläisten lähetyssaarnaajien työlle (alkaen 1865).

Kirkon tehtävänä on julistaa evankeliumia kaikille luoduille (Mark. 16:15). Kirkon palvelutyö perustuu kolmeen osa-alueeseen: Marturia (todistus), Koinonia (yhteys) ja Diakonia (palvelu).

Kirkon hallinto noudattaa presbyteeristä synodaalista järjestelmää kolmella tasolla: Sinodi, Resor ja Jemaat.

Kirkon visio: olla itsenäinen, kypsä ja missionaarinen kirkko.

Kirkon missio: palvella kokonaisvaltaisesti ja kasvattaa jäseniä osallistumaan Jumalan maailmanlaajuiseen lähetykseen.

Viime vuosina Sley on kouluttanut kirkon työntekijöitä ja vastuunkantajia (mm. pyhäkoulunopettajia).

Opetuseminaareja on pidetty Nias-saarilla ja eri puolilla laajaa ja suurta Sumatran saarta.

Siellä, missä on kirkon seurakuntia ja on tarve työntekijöiden koulutukselle.

Toivasten palattua Suomeen jatkamme näiden opetuseminaarien pitoa Suomesta käsin.

Martti Arkkila on lokakuussa lähdössä opetusmatkalle Indonesiaan.

Koulutustyön ohella pyrimme viemään evankeliumin alueelle, jossa sitä ei ole aiemmin julistettu.

Lyhytaikaisilla lähetysmatkoilla kartoitetaan saavuttamattomien kansojen alueita ja pyritään aloittamaan uusia ihmisiä tavoittava lähetystyö yhdessä BKPN-kirkon kanssa.

Miten on viisainta saavuttaa alueen muslimeja evankeliumilla ? Miten heihin voidaan luoda luontevia kontakteja? Miten evankeliumi välittyy niin, että päästään vuorovaikutukseen alueen muslimien kanssa. Lähetysmatkojen kautta tutustutaan em. alueeseen, sen lähetys- ja muihin haasteisiin.

Samalla rohkaistaan lähetyksessä mukanaolevia rukoilemaan alueen ja sen ihmisten puolesta.

Tulevina vuosina pyritään lähettämään pitkäaikaisia lähetystyöntekijöitä / lähettiyksikkö tälle alueelle.

Tietoa BKPN-kirkosta

  1. BKPN perustettiin Niasin saarella (Sumatran länsipuolella)17. toukokuuta 1994, ja vuonna 2004 se sai rekisteröinnin Indonesian uskonnonministeriöltä.
  2. BKPN:ään kuuluu 100 seurakuntaa:
    1. Sibolgan kaupunki: 2 seurakuntaa
    2. Medanin alue: 3 seurakuntaa
    3. Jakarta: 1 seurakunta
    4. Batamin saari: 4 seurakuntaa
    5. Riaun osavaltio: 12 seurakuntaa
    6. Länsi-Sumatran osavaltio: 1 seurakunta
    7. Niasin saari: 77 seurakuntaa
  3. Jäseniä yhteensä: 30 000
    1. 77 pappia/pastoria
    2. 2100 vanhinta
    3. 500 pyhäkoulun opettajaa
    4. 7000 nuorta
  4. BKPN:n jäseniä asuu muslimiyhteisöjen kanssa seuraavilla alueilla: Batamin saari, Riaun osavaltio, Medanin alue, Sibolgan kaupunki, Jakarta.
  5. Tänä vuonna BKPN suunnittelee uuden kristillisen koulusäätiön perustamista Niasiin.

Tavoitteet ja työmuodot

Sleyn Indonesian työn keskeiset tavoitteet ja työmuodot

    • BKPn-kirkon työntekijöiden ja vastuunkantajien kouluttaminen luterilaisessa teologiassa ja seurakuntatyössä
    • Saavuttamattomien kansojen tavoittaminen evankeliumilla yhdessä BKPN-kirkon kanssa
    • BKPN-kirkon rohkaiseminen lähetystyöhön saavuttamattomien kansojen pariin

Uusimmat blogit ja kirjeet

Kentällä työskentelevät lähetit

Videoita kentältä

Kuvia seurakuntien ja median käyttöön

Sleyn lähetystyön julkaisuvapaita kuvia löydät Flickr-kuvapalvelusta oheisesta albumista. Kuvat ovat käytössäsi uutisoidessasi Sleyn lähetystyöstä tai laatiessasi vaikkapa kutsua lähetystilaisuuteen. Mainitse kuvan julkaisun yhteydessä Sley ja mahdollisesti kuvan yhteyteen merkitty valokuvaajan nimi.

Ugandan kenttä

Lähetyskipinä-podcast

Anu Laine

Sleyn lähetysosaston osastokoordinaattori

Anu Laine
anu.laine@sley.fi
044 298 2601