Runojen takana

 

Rakel Liehun ”kieli meni rikki” elämän mutkien ja kolhujen kautta. Särkyneellä kielellä pääsee lähemmäs Jumalaa.

– Pikkusiskoni kuoleman näkeminen oli lapselle suuri suru, sanoo runoilija Rakel Liehu. 

Kirjallisuuden professori Sinikka Tuohimaa kirjoittaa analyysissaan (Rakel Liehu: Runot 1974-1997), että juuri tämä pikkusiskon kuolema on ollut Rakel Liehulle perustava kokemus, joka sävyttää hänen tuotantoaan.

Liehu tutustui sanoihin jo varhain.

– Äitini oli kiinnostunut kirjallisuudesta. Ensimmäisellä opettajanpalkallaan hän osti historiaa ja maailmankirjallisuutta. Sain vapaasti lukea valtavassa kirjastossamme, ja ymmärsin, että ujo lapsi voi käyttää sanaa, ja sanoilla pääsee yksinäisyydestä lähelle toisia ihmisiä.

Liehu kirjoitti ensimmäisen riimillisen runonsa kahdeksanvuotiaana. Perheellä oli kotiapulainen, jolle Liehu istui lukemassa runoja keittiön pöydän päällä. Kotiapulainen nauroi, ja se oli Liehulle ”valtava, ihana palaute”. Vasta 33-vuotiaana Liehu julkaisi ensimmäisen kokoelmansa. Sitä ennen tuli avioliitto ja kolme lasta. 

– Mitä parempi runo, sitä useampi tulkinta siitä voidaan tehdä, Rakel Liehu sanoo.

Rikkinäinen, tulkinnallinen

Liehulle kävi viimeistään 1990-luvulla niin, että kuva suorastaan särkyi. Hän oli kulkenut ”muotopuhtaan” kirjoittamisen tien päätyyn. 

– Esikoispoikani sai tuolloin erittäin vaikean sairauden. Menin äitinä rikki, ja niin meni kielikin. Poikani oli teholla. Samaan tuli halu uudistua. Runoistani tuli kenties vaikeasti ymmärrettäviä, lukijankin piti nähdä vaivaa. Tämä oli minulle tärkeä vaihe, Liehu sanoo. 

– Särkyneenä ruukkuna, sydän säpäleinä, kieli pääsi lähemmäs suuria kysymyksiä, Jumalaa. Se pääsi syvemmälle metafyysisiin totuuksiin. Minä pääsin tähtien taakse sillä kielellä. 

Liehu lisää, että runoudessa ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista heti ymmärtää, mitä runoilija haluaa sanoa. 

– Mitä parempi runo, sitä useampi tulkinta siitä voidaan tehdä.
Hän ottaa esimerkiksi erään säkeensä: Meren rannalla ei voi seistä selin mereen.
– Mikä meri on? Se voi olla jumaluus tai rakkaus. Jokainen lukija voi tulkita sen tavallaan.

Lue koko juttu Sanansaattajasta 11/19.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: