-
Connector.
sanansaattaja • Viikon nosto
Piispakunnan tarkastus
15.09.2017
Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispakunta on pysynyt muuttumattomana viisi vuotta. Viimeisimpänä joukkoon liittyi toukokuussa 2012 Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Seuraavana viitenä vuotena muutoksia lienee luvassa enemmän.
Loppukesästä Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa järjestettiin piispanvaali Helsingissä. Piispa Irja Askola jää eläkkeelle tämän vuoden marraskuun alussa, ja hänen seuraajakseen valitun Teemu Laajasalon virkaan vihkimys järjestetään Helsingin tuomiokirkossa 12. marraskuuta. Arkkipiispa Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle kesäkuussa 2018. Arkkipiispanvaaliin ovat jo ilmoittautuneet mukaan SDP:n kansanedustaja ja entinen piispa Ilkka Kantola sekä rovasti ja Åbo Akademin yliopiston opettaja Heli Inkinen.
Piispakunnan eläköitymisen takarajaa säätelee sama kirkkolain pykälä, joka koskee kaikkia kirkon viranhaltijoita. Kirkkolain 6.luvun 48§ määrittelee virkasuhteen päättyvän ilman irtisanomista viranhaltijan täyttäessä laissa säädetyn eroamisiän. Eroamisikä nousee laissa porrastetusti syntymävuoden mukaan. Vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneiden tulee jäädä eläkkeelle viimeistään 68-vuotiaana. Vuosina 1958–1961 syntyneillä pakollinen eläköitymisikä koittaa 69-vuotiaana. Vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneiden on jäätävä eläkkeelle viimeistään 70-vuotiaina. Virkasuhdetta voidaan kuitenkin tämän jälkeen jatkaa määräaikaisena erityisestä sopimuksesta viranhaltijan kanssa.
Keski-ikäinen piispakunta
Kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon nykyiset piispat ovat astuneet virkaansa ollessaan viidennellä tai kuudennella ikävuosikymmenellään. Nuorimpana nykyisistä piispoista virkaansa on astunut Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen neljänkymmenenkahden vuoden iässä. Vanhimpana piispan hiippa on laskettu Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kallialan päähän. Hän oli 59-vuotias tullessaan piispaksi. Kymmenestä piispasta neljä ovat olleet 49–51 vuotiaita virkaan astuessaan. Seitsemän heistä on syntynyt 1950-luvulla.
Kaikki nykyiset piispat ovat aloittaneet virassaan 2000-luvulla. Piispoilla on virkavuosissa tällä hetkellä hajontaa kuudentoista ja viiden vuoden välillä. Pisimpään virkaansa on hoitanut Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi, joka on ollut tehtävässään vuodesta 2001 saakka. Kuusitoista vuotta virkaansa hoitaneen Salmen ohella yli kymmenen vuoden kerhoon kuuluu myös Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura kolmentoista vuoden urallaan. Piispa Peura valittiin virkaansa 2004.
Viimeisimpänä nykyisistä piispoista on valittu Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen toukokuussa vuonna 2012. Vuonna 2012 evankelisluterilaiseen kirkkoon valittiin kaksi uutta piispaa, kun Espoon hiippakunnan ensimmäinen piispa Mikko Heikka ja Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen jäivät eläkkeelle alle puolen vuoden sisällä. Piispa Heikan seuraajaksi Espooseen vihittiin helmikuussa 2012 Tapio Luoma.
Pieni suma tulossa
Arkkipiispa Mäkisen ja Helsingin hiippakunnan piispa Askolan ohella muut piispat eivät ole eläköitymisaikeistaan julkisuudessa puhuneet. Seuraavat uutiset tulevista piispanvaaleista ovat todennäköisesti odotettavissa Oulun hiippakunnasta ja Turun arkkihiippakunnasta. Lain mukaan Oulun piispa Samuel Salmen on jäätävä eläkkeelle viimeistään vuoden 2019 kuluessa ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kallialan vuoden 2020 aikana. Uutisia voi tulla aiemminkin, sillä piispat eivät aina palvele virassaan viimeiseen mahdolliseen eläköitymisvuoteen saakka. Nykyisistä piispoista Kari Mäkinen jää eläkkeelle viisi vuotta ja Irja Askola kolme vuotta ennen viimeistä takarajaa.
Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen arveli Ilkka-lehdessä 17.8. että eläkeikää lähestyvät piispat saattavat keskustella keskenään ja porrastaa eläkkeelle jäämisiä siten, ettei kovin moneen hiippakuntaan osuisi piispanvaalia yhtä aikaa.
– Laillista estettä sille ei ole, mutta käytännössä useissa piispanvaaleissa yhtä aikaa ei olisi järkeä. Sopivia henkilöitä ei kuitenkaan ole kovin paljon, Komulainen kertoi toimittaja Maarit Alkulalle.
Kabineteissa ei kuitenkaan tietoja piispakunnan eläkeaikeista liiku. Komulainen totesi, että sekä Askolan että Mäkisen eläkkeellejäämisilmoitukset tulivat yllätyksinä myös hiippakuntien työtovereille.
Tulevaisuuden eläkepäivät
Kun Oulun, Helsingin ja Turun molemmat hiippakunnat ovat saaneet uudet esipaimenensa viimeistään vuoteen 2020 mennessä, on seuraava piispanvaihtosuma mahdollinen 2020-luvun puolivälissä. Viimeistään vuosien 2025-2028 välillä eläkkeelle jäävät myös Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.
Tästä päivästä eteenpäin laskettuna kymmenen vuoden päästä ovat mahdollisesti nykyisestä kymmenestä piispasta vain kolme nuorinta edelleen hoitamassa virkaansa. Espoon Tapio Luoma ja Porvoon Björn Vikström eläköityvät viimeistään 2030-luvun alkupuolella. Jos piispakunnan kuopus, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen palvelee hiippakuntaansa viimeiseen mahdolliseen ikävuoteensa saakka, saavat kuopiolaiset nauttia piispansa kaitsentaa vielä vuoteen 2040 saakka. Jolkkosen kanssa samaan 40-luvun joukkoon tulee myös liittymään marraskuussa aloittava Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Vaikka Laajasalo saakin lain mukaan palvella hiippakuntaansa vuoden Jolkkosta pidempään, on piispa Jolkkosella mahdollisuus tehdä nykyisen piispakunnan ennätys virkavuosissa: yhteensä 28.
Lue lisää Sanansaattajasta 37/17.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Joulukeräys 2024 pakolaislapsille ja -nuorille Ugandassa
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Toivo paremmasta tulevaisuudesta
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit