Päiväntasaajalta Karjalaan

 

Gerson Mgaya, 41, on tuttu näky Joensuun hengellisissä tilaisuuksissa. Teologian tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa väitellyt Tansaniasta kotoisin oleva mies haluaa julistaa Raamatun sanaa ja rukoilee, että sanoma tavoittaisi monet.

–Jeesus on Herrani, Vapahtajani ja Ystäväni, hän kuvaa uskoaan.

Vuonna 2008 ensimmäisen kerran maahamme tulleen miehen perheeseen kuuluu suomalainen vaimo ja kaksi lasta. Leena-puolisoon Gerson tutustui Tansaniassa, kun nuori nainen suoritti siellä yliopistoharjoitteluaan. Lapset ovat 9- ja 6-vuotiaat.

– Asuin täällä ja tein väitöskirjaa Joensuun luterilaisten seurakuntien antaman stipendin turvin Suomen Lähetysseuran stipendiaattina. Joensuussa tutuksi tuli tuolloin myös Kansanlähetyksen toiminta.

Mgaya on työskennellyt Pohjois-Karjalan Kansanlähetyksen piirijohtajana nyt kaksi vuotta. Hän kuvaa toimenkuvaansa monipuoliseksi, ja jokainen työpäivä on erilainen. Työhön kuuluu opettamista, saarnaamista, toimistotyötä ja monenlaista muuta.

Suomalainen ihminen on Mgayan mukaan ehkä hiukan vaikeasti tavoitettava. Uusia ihmisiä ei ole helppoa saada mukaan toimintaan.

– Kun joku syttyy tästä työstä, hän on uskollisesti mukana.  Myös monien suomalaisten uskoa voi ihailla sillä se on vakaata ja luottavaista. Täällä ollaan myös rehellisiä. Jos joku lupaa täällä jotain, hän varmasti täyttää sen.

Luterilaisuus korostaa Sanaa

– Synnyin luterilaiseen Samarian kylään. Iso osa kyläläisistä on edelleen luterilaisia, joskin siellä on nyt myös vapaakirkollisia ryhmiä.

Luterilaisuus merkitsee Mgayalle paljon. Nuoren miehen tie johtikin Arushan pappisseminaariin opiskelemaan teologian maisteriksi. Papin ura tuntui selvältä jo 13 vuoden iässä.

– Luterilaisuus on minun hengellinen kotini. Kaiken mitä tarvitsen, saan siellä. Luterilainen oppi tyydyttää minun sieluani, sillä siinä korostetaan Jumalan sanaa ja sen auktoriteettia. Kaikki pitäisi tulkita ja arvostella Raamatun linjassa.

Gerson Mgaya sanoo, että joskus voi olla vaikeaa ymmärtää Raamattua. Hän muistuttaa siitä, että Pyhä Henki itse avaa kirjoituksia, kun niitä luetaan rukouksen hengessä. Hänelle itselleen Johanneksen evankeliumi on hyvin rakas, sillä se kirkastaa Jumalan rakkautta Jeesuksessa.  Jos Raamatun lukeminen tuntuu vaikealta, voi hyvin aloittaa Johanneksen evankeliumista.

Huippumaassa rukoillen

Suomea Mgaya luonnehtii toisaalta huippumaaksi, toisaalta kovaksi maaksi. Huippumaa tämä on siksi, että systeemit toimivat. Sähköt toimivat, koulutus on erittäin hyvää ja terveydenhoito on laadukasta. Kovaa hänen mielestään täällä on muun muassa se, että ihmisten sosiaalinen kanssakäyminen ei ole aina helppoa. Hengellinen tilanne Suomessa näyttää valitettavasti menevän Gerson Mgayan mukaan huonompaan suuntaan.

– Jos täällä joskus oltiin 90-prosenttisesti kristittyjä, näyttäisi nyt, että tämä luku menee nopeasti alaspäin.

Sanan lukeminen, rukous ja seurakunnan toimintaan osallistuminen ovatkin nyt hyvin ajankohtaisia ja tärkeitä jokaiselle uskovalle. Jumala tekee työtään ja Hän on uskollinen.

– Kun Jumala kutsuu työhönsä, ihmisen pitäisi lähteä rohkeasti liikkeelle.

Teksti julkaistu Sanansaattajassa 43/17.

 


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: