-
Connector.
sanansaattaja • Pinnalla
Miten käy Jerusalemin?
07.02.2018
Donald Trumpin Jerusalem-lausunnon pitkäaikaiset vaikutukset voivat olla tuhoisat.
Tel Avivista Jerusalemiin ajettaessa tornitalot kutistuvat mataliksi vuorenrinnekyliksi ja liberaali länsimainen kulttuuri väistyy muinaisen tieltä. Korvat menevät lukkoon lähes 800 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan miljoonakaupunkiin noustessa. Jerusalemin sanotaan olevan maailman keskipiste, eikä arvio vaikuta tuulesta temmatulta.
Jerusalemin vanhakaupunki, jonne Raamatun keskeiset tapahtumat sijoittuvat, on kulttuurihistorian kiehuva ydin. Muslimit uskovat profeetta Muhammedin nousseen täältä taivasmatkalleen. Juutalaisten pyhin paikka Itkumuuri sijaitsee vanhassa kaupungissa ja kristityille vanhakaupunki on paikka, jossa Jeesus saarnasi, ristiinnaulittiin ja nousi ylös kuolleista.
Alueella sijaitseva Pyhän haudan kirkko kätkee alleen sekä Golgatan että Jeesuksen haudan. Kuusi kirkkokuntaa ovat ”vallanneet” kirkkorakennuksesta osia käyttöönsä niin sanotusti nokkimisjärjestyksessä. Kerrotaan, että kirkon avain annettiin jo 1100-luvulla muslimiperheen haltuun, koska muslimit ovat kirkon suhteen ”neutraaleja”.
Kun kuljen vanhan kaupungin kaduilla, Trumpin lausunnosta, jossa hän tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, on kulunut kuukausi. Välittömästi tunnustuksen jälkeen levottomuuksia nähtiin palestiinalaisalueiden lisäksi myös täällä. Liikkeiden ikkunoita oli rikottu ja poliisi oli raskaasti aseistettu. Satoja ihmisiä loukkaantui ja useita kuoli eri puolilla Lähi-itää. Nyt vanhan kaupungin kaduilla on suhteellisen rauhallista ja ihmiset ovat palanneet rutiineihinsa.
”Kaikki juutalaiset iloisia”
Trumpin lausunnon myötä Palestiinan vapautusjärjestö PLO jäädytti tammikuun puolivälissä vuonna 1993 tehdyn tunnustuksen Israelin valtiosta. Järjestön mukaan linjaus pitää, kunnes Israel tunnustaa Palestiinan valtion. Sitä tunnustusta Palestiina tuskin saa.
”Lähes kaikki juutalaiset” olivat Trumpin tunnustuksesta iloisia, toteaa Jerusalemissa sijaitsevan Raamatun ja juutalaisuuden opintokeskus Casparin johtaja Elisabeth Levy.
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kutsui presidentti Trumpin päätöstä historialliseksi, rohkeaksi ja oikeudenmukaiseksi.
Levy kuvailee, että poliittinen ja uskonnollinen tilanne on nyt Jerusalemissa ”erittäin hauras”.
– Trumpin lausunto suututti Jerusalemin arabi- ja muslimiväestön, ja sen seurauksena nähtiin paljon mielenosoituksia. Ne olivat kuitenkin voimakkaampia Länsirannalla kuin Jerusalemissa.
Trump uhkasi myös sulkea palestiinalaisilta rahahanat, mihin palestiinalaiset vastasivat, ettei Jerusalem ole myytävänä. Yhdysvallat tukee palestiinalaisalueita vuosittain yli 300 miljoonalla dollarilla.
Ratkaisua ei ole näkyvissä
Jerusalemin kohtalo on vaikea kysymys. Israel pitää Jerusalemia jakamattomana pääkaupunkinaan. Palestiinalaiset taas haluavat perustaa oman valtionsa pääkaupungin Itä-Jerusalemiin. Kansainvälisen oikeuden mukaan Itä-Jerusalem on Israelin miehittämää aluetta. Israelin näkökulmasta Itä-Jerusalem taas ei ole miehitettyä aluetta, eikä Geneven sopimus siten koske sitä.
Yleinen kansainvälinen kanta on, että Jerusalemin kohtalo pitäisi ratkaista rauhanneuvotteluissa. Siksi valtiot ovat pitäneet suurlähetystönsä Jerusalemin sijaan Tel Avivissa.
Yleisradion Lähi-idän-kirjeenvaihtaja Aishi Zidan arvioi, että Trumpin lausunnolla voi olla pitkäkestoinen vaikutus, vaikka se ei aiheuttaisikaan kolmatta intifadaa. Intifada tarkoittaa palestiinalaisten kansannousua Israelia vastaan. Ensimmäinen intifada oli vuosina 1987–1993 ja toinen 2000-2005.
”Epävakaaseen tilanteeseen ei ainakaan lähiaikoina ole näkyvissä helpotusta”, Zidan kirjoitti Ylen uutisissa.
Yhdysvallat on ollut näkyvässä roolissa palestiinalaisten ja juutalaisten rauhanneuvotteluissa, mutta Trump teki palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan Yhdysvalloista tehtävään kykenemättömän. Myös YK:n turvallisuusneuvoston kaikki muut jäsenmaat ja Lähi-idän suurin kristillinen kirkko eli Egytpin koptilainen ortodoksikirkko vastustivat Trumpin lausuntoa.
Tammikuun lopulla Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kertoi Israerlin-vierailullaan, että Yhdysvaltain suurlähetystö siirretään Jerusalemiin vuoden 2019 aikana. Trump puolestaan lausui, että Lähi-idän rauhanneuvottelut eivät välttämättä jatku, koska ”palestiinalaiset suhtautuvat Yhdysvaltoihin epäkunnioittavasti”.
Lue lisää Sanansaattajasta 3/18.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Joulukeräys 2024 pakolaislapsille ja -nuorille Ugandassa
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Toivo paremmasta tulevaisuudesta
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit