-
Connector.
sanansaattaja • Viikon nosto
Kristitty ja arki: Kristitty nainen – rajoja vai vapautta?
17.03.2017
Elämän värityskuvan taitava värittäjä pysyy viivojen sisäpuolella. Onko kristityn naisen elämä rajoja, jotka kahlitsevat värejä, vai onko se vapautta?
Naisen rooli ja miehen rooli ovat kangistuneita käsitteitä. Elävää todellisuutta on sen sijaan se että ihminen on luotu naiseksi ja mieheksi. Jumala kaiken Luoja, näki että niin on hyvä.
Naisen ja miehen erilaisuuden hyväksyminen on vapautta ja voi olla vahingollisella tavalla rajoittavaa, jos ympäristön ja yhteiskunnan painostuksesta ei saa toteuttaa tätä luotuisuutta. Luomisteko ilmenee meissä silti eri tavoin ja on vaikeaa ja tarpeetontakin määritellä, mitä naiseus tai miehuus täsmälleen on.
Kuka piirtää viivat?
Kristityn naisen elämässä on rajoja, jotka ovat vapautta. Jumalan käskyt ja tahto asettavat värityskuvallemme ääriviivat, jotka eivät ole joustavia ja siirtyviä. Kuvan on tehnyt suuri Mestari, taiteilija, jonka suunnittelemaa me emme voi parantaa.
Käskyt suojelevat elämää ja ohjaavat tekemään oikeita valintoja. Jumalan asettamat rajat vapauttavat, kun ne antavat meille vastauksia, miten tulisi elää ja toimia. Toisen tahtoon ja käskyyn alistuminen on lähtökohtaisesti omia valintoja kaventavaa. Uskon näkökulmaan vaikuttaa keskeisesti luottamus siihen, että Jumala on viisaus. Saamme kysyä ja epäillä, mutta se joka on luonut, suunnitellut ja toimii tänäänkin, on viisaus yli kaiken ihmisten viisauden. Kristityn elämään on siis asetettu rajoja, mutta ne ovat vapautta tuovia rajoja.
Rajoja luova vapaus
Kristityn elämässä on vapautta, joka on rajoja. Roomalaiskirjeessä verrataan vapautumista laista siihen, kuinka avioliitto ei sido enää kuoleman jälkeen. Kun mies on kuollut, nainen on vapaa sitoutumaan toiseen mieheen. Tämä toinen mies on Kristus, jonka ristinkuolema vapautti meidät laista. Nyt me kuulumme hänelle.
Kristinuskon keskeisin sisältö on se, että Jumala itse rikkoi asettamansa rajat. Synnille on asetettu yksi seuraus – iankaikkinen kuolema, joka merkitsee eroa Jumalasta, eroa rakkaudesta. Jeesuksen kuolema Golgatan ristillä merkitsi vapautusta rangaistuksesta ja sitä kautta avautui raja kuolemasta elämään.
Ristillä saatu vapaus merkitsee meille myös velvollisuuksia. Meitä kutsutaan lapsina pyrkimään siihen, että elämämme olisi Isän tahdon mukaista ja samalla saamme elää siinä vapaudessa, johon Kristus vapautti meidät. Tämä anteeksiantamus vapauttaa kaikilla naisen elämän osa-alueilla. Kristityn naisen elämä on ennen kaikkea vapautta!
Kristitty on nainen
Moni nainen haluaisi olla paljon muuta kuin kokee olevansa: kaunis, viehättävä, seksikäs, älykäs ja hauska. Samoin moni haluaisi kristittynä naisena olla valona ja suolana, rohkaisevana kanssakulkijana muille uskoville. Haluaisimme elämällämme todistaa siitä, kuinka Jumala on hyvä ja armollinen, rakastava isä.
Se, että on kristitty nainen, ei estä olemasta myös sitä, mitä naisena haluaisi olla. Kristitty nainen saa ja voi olla hauska, seksikäs ja älykäs. Eikä naisena oleminen estä olemasta sellainen kristitty kuin toivoisi. Oma persoona, lahjakkuus tai paremminkin sen puutteet ja elämäntapa estävät olemasta sitä, mitä haluaisi naisena olla. Synti estää olemasta kristittynä sitä, mitä haluaisi olla ja saa käyttämään toisinaan myös naiseutta väärin muiden eli lähinnä miesten kiusaksi.
Väritä rohkeasti
Katsoin videota lapsesta, joka hyppi ja ui mutaisessa kuralätäkössä ja nautti! Ei ole aina tarpeellista ja välttämätöntä pitää kiinni asetetuista rajoista, jos kenellekään ei tule vahinkoa, mutta iloa voi tulla. Minkälaisia voisivat olla elämämme iloiset kuralätäköt? Voisiko sitä olla, että sinä joka olet asettunut muita palvelevaan rooliin, irrotatkin hetkeksi ja tilaat vaikka pitsataksilla perheelle iltaruokaa.
Toivoisin, että olisimme rohkeasti väriä näyttäviä kristittyjä naisia. Haluaisin, että parfyymimme nimi olisi Kristuksen tuoksu. Kristitty saa värittää rohkeasti yli yleisen mielipiteen rajojen ja olla uskollinen kaikkina aikoina Jumalan sanalle. Meillä on turvanamme kaikkivaltias Jumala.
Toivoisin, että uskaltaisimme enemmän luopua omastamme ja palvella muita, vaikka se merkitsisi taka-alalle joutumista. Kristityltä naiselta ei kuitenkaan odoteta itsensä unohtamista. Saamme antaa lahjamme käyttöön käpristelemättä tekopyhässä vaatimattomuudessa. Samalla toivon, että eläisimme ilman pakkoa kilpailla muiden kanssa näkyvyydessä, rohkaisten ja kannustaen toisiamme.
Taivas on maalina
Monille meistä on käynyt niin, että elämässä liian suuren merkityksen saavat asiat, jotka eivät ole pahoja tai vääriä, mutta joiden tulisi olla arvojärjestyksessä huonommilla sijaluvuilla kuin nyt on. ”Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi.” Pieneksi kasvaminen on sitä, että Jeesus saa tilaa elämässä enemmän. Se on sitä, että oma persoonani puutteineen saa tulla Jumalan hoitamaksi, mutta oma itse ei ole elämän keskipisteessä. Pieneksi kasvaminen on synnin rikkaruohojen kitkemistä ja samalla sen näkemistä, että otollisinkaan maa ei tule puhtaaksi tässä ajassa.
Ei ole ollenkaan helppoa aina olla nainen eikä ole helppoa olla kristitty. Kaikki on kuitenkin paljon helpompaa, jos me katsomme Kristukseen, katsomme tulevaan iankaikkiseen elämään. Me värittelemme täällä jo ajan rajan toiselle puolen.
Teksti perustuu Turun Lutherin kirkolla 4.3. 2017 pidettyyn alustukseen.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit
- Kellosepän aarre