-
Connector.
sanansaattaja • Kolmella mantereella
Kieliopinnot vievät sisälle kulttuuriin
09.05.2018
Lähetystyöntekijän koulutus ja opinnot eivät pääty lähetyskurssiin. Työ uudessa kotimaassa vaatii paljon kouluttautumista ja uuden opiskelua.
Lähetystyössä toimii erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista. Kaikkia lähetystyöntekijöitä yhdistää kuitenkin lähetyskurssi, jonka he ovat käyneet ennen lähetystyöhön lähtemistä. Lähetyskursseja järjestävät lähetysjärjestöt, eikä lähetyskurssia tarvitse välttämättä käydä juuri siinä järjestössä, jonka työhön lopulta lähtee – kurssien sisällöt on yhdessä sovittu ja ne vastaavat toisiaan.
Lähetyskurssille hakemiseen liittyy monenlaisia terveydentilaan ja työkykyyn liittyviä tutkimuksia. Evankeliumiyhdistyksessä hallitus valitsee lähetyskurssille hakeneiden joukosta koulutettavat lähetit. Kursseja ei järjestetä Evankeliumiyhdistyksessä vuosittain, eikä käyty lähetyskurssi takaa vielä työpaikkaa. Kurssi koostuu 35 opintopisteen laajuisista opinnoista, jotka suoritetaan päivätyön ohella noin vuoden mittaisen ajanjakson aikana.
Työ tehtäväksi
Lähetyskurssi ei kuitenkaan tee lähetistä vielä valmista. Kentällä odottaa paljon työtä. Pisimmillään kentällä on opintietä kuljettavana Japanin läheteillä, jotka aloittavat uuden työnsä kieliopinnoilla.
– Japanissa kielen oppimisprosessi on kaikkein suurin työ uudelle lähetille tehtäväksi. Siihen on varattu aikaa kaksi vuotta, kertoo Sleyn lähetti Mirjam Harju Tokiosta.
Kielikoulu on täysipäiväistä opiskelua. Lähiopetusta Harjulla oli päivittäin aamupäivästä puoleen päivään, ja loppuaika kului läksyjä tehdessä.
Keniaan neljä vuotta sitten muuttanut Virpi Otieno aloitti hänkin työuransa kieliopintojen parissa. Vaikka Keniassa kaikki julkiset palvelut ovat saatavilla englanniksi, täytyy lähetin oppia ”katukieli” swahili. Swahilin oppiminen onnistuu kuitenkin hieman nopeammin kuin japanin kielen.
– Tiesin maasta ja kulttuurista jotain jo tullessani ja aloitin kielikoulun saman tien tänne saavuttuani. Swahilin oppiminen oli hyvä ja kasvattava projekti. Kävin kieliopintoja kaksi lukukautta, yhteensä kuusi kuukautta, Virpi Otieno muistelee.
Kielikouluissa opiskelee väkeä monista eri syistä ja taustoista. Mirjam Harju kertoo Japanissa kohdanneensa kielikoulussa liikemaailmaan väkeä, sekä muutamia roomalaiskatolisia lähetystyöntekijöitä. Katolisia lähetystyöntekijöitä opiskeli myös Virpi Otienon kanssa samalla kielikurssilla Keniassa.
Uuteen kulttuuriin
Kielen oppiminen tapahtuu ohjatusti ja suunnitelmallisesti. Uuden maan kulttuurin sisäistäminen ja ymmärtäminen on kuitenkin lähetystyöntekijälle tärkeää. Varsinaisia kulttuuriopintoja ei tarvita, sillä sekä Mirjam Harju että Virpi Otieno kertovat kielikoulun vievän opiskelijan tehokkaasti sisälle kohdemaan kulttuuriin.
– Kieliopintojen yhteydessä opin paljon kulttuuriin liittyviä asioita, kuten vahvan hierarkisen ajattelun ihmisten välillä. On tärkeää ymmärtää, kuinka on sopivaa puhutella ketäkin. Kieliopintojen myötä mahdollistuu myös kulttuurin ymmärtäminen, ennen kaikkea siinä orientaatioseurakunnassa, jonka parissa nuo kaksi ensimmäistä vuotta eletään. Ihmisiin tutustuminen on tärkeää, Mirjam Harju selittää.
– Kulttuuriin sisälle päästäkseen täytyy vain elää paikallisten keskuudessa ja tarkkailla heidän käytäntöjään arjen perusasioissa. Minua auttoi se, että minulla oli jo etukäteen paikallisia ystäviä täällä, kun saavuin. Kieliopintojen myötä oppii paljon paikallista tapaa puhua asioista ja hoitaa niitä. Täkäläistä englantia on myös vaikea ymmärtää ilman swahilin osaamista, sillä monia sanontoja on käännetty suoraan swahilista englanniksi, Otieno päättää.
Lue lisää Sanansaattajasta 9/18.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Joulukeräys 2024 pakolaislapsille ja -nuorille Ugandassa
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Toivo paremmasta tulevaisuudesta
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit