
-
Connector.
Tiina Latva-Rasku
Japanin internetlähetystyön terveisiä
27.03.2025
Tiina Latva-Rasku
lähettikirje 2/2025
26.3.
Rohkeutta tarvitaan
Tämä, erään japanilaisen esittämä kysymys heijastaa hyvin sitä ilmapiiriä, jossa toimimme tällä
hetkellä:
“Olen kiinnostunut kristinuskosta ja haluaisin käydä tutustumassa jumalanpalvelukseen. Voisitteko suositella kirkkoja? Asun Tokiossa. Viime aikoina olen jostain syystä kiinnostunut kristinuskosta, alkanut lukea Raamattua ja sen selityksiä sekä kuunnella virsiä. Protestanttisuus, joka opettaa raamattukeskeisesti vanhurskautta uskon kautta, sopinee minulle parhaiten. Mutta olen kuullut, että protestanttisia kirkkoja on monenlaisia – jotkut jopa kulttimaisia lahkoja – mikä saa minut levottomaksi. Lisäksi olen vielä epävarma uskostani, perheeni on tyypillinen buddhalaisten hautajaisten koti, eivätkä vanhempani näytä kovin paljon pitävän kristinuskosta. Siksi minun on vaikea kääntyä heti. Joten rehellisesti sanottuna, kun astun kirkkoon, tunnen varmaan oloni epämukavaksi. Kolehtikin arveluttaa, koska nykyisillä tuloillani pystyisin antamaan juuri ja juuri 20 000–30 000 jeniä (160 – 187 euroa) kuukaudessa. Olisin kiitollinen, jos nämä seikat huomioon ottaen kertoisitte jonkun kirkon, johon ei-uskovan on helppo mennä ja jossa ei ole riskiä ajautua johonkin vaaralliseen kulttiin.”
Kuten aiemmin mainitsin, vuonna 2022 Japanissa tapahtui murha, jonka taustalla oli katkeruus Yhdistymiskirkon eli moonilaisuus-nimisen uususkonnon rahankeruutoimintaa kohtaan. Tämä lisäsi merkittävästi ennakkoluuloja myös kristillisiä kirkkoja kohtaan. Erään tokilaisen yliopiston alueella on kuulemma nyt iso kyltti, jossa varoitetaan ottamasta vastaan uskonnollisten ryhmien jakamia lappusia.
Olen koettanut kysyjille selventää, että Yhdistymiskirkko ei ole kristillinen kirkko. Vaikka pelko on hieman lieventynyt, varovaisuus vallitsee edelleen. Mielelläni suosittelen kysyjille turvallisia luterilaisia seurakuntia. Iloitsen myös jokaisesta kysymyksestä, joka nyt alkaa sanoilla “Olen kiinnostunut kristillisestä uskosta.” Voimme rukoilla tämänkin etsijän puolesta.
Kirkkokahvilapäivät Tokiossa
Tokion Suomi-kirkossa kirkkokahvilapäivistä on tullut merkittävä kutsuvan työn muoto. Niihin tulee niin uusia kuin vanhoja kävijöitä. Projektilähettimme Timo ja Mari-Liisa Havukainen ovat juuri lähteneet Japaniin. He kiertävät noin kuukauden ajan seurakuntia ja kirkon lastentarhoja ja palvelevat niissä puheiden ja musiikin kautta. He auttavat myös toteuttamaan seuraavan Suomi kirkon kirkkokahvilapäivän 5.4. ja esiintyvät siinä. Oheinen kuva heistä on Havukaisten tekemästä kirkkokahvilan kutsuvideosta, jota jaoin netissä (löytyy alkuperäisestä kirjeestä: https://mediakirjasto.sley.fi/2025/03/tiina-latva-raskun-lahettikirje-maaliskuu-2025)
Kiitos kaukaiselta saarelta
Monikielinen raamattuopetussivustomme Bible Toolbox on luettavissa kaikkialta, missä on nettiyhteys, joten joskus palautetta tulee yllättävistä paikoista. Kerroin Bible Toolbox-sivuston olemassaolosta ja sisällöistä muutamissa uusissa englanninkielisissä luterilaisissa sosiaalisen median ryhmissä. Seuraavana päivänä sain Intian kaakkoispuolella sijaitsevalta Sri Lankan saarelta viestin, joka oli osoitettu Evankeliumiyhdistykselle. Koska te, lähetysrenkaani jäsenet, olette olleet työtäni tukien ja esirukouksin rakentamassa Bible Toolbox-sivustoa, tämä kiitosviesti kuuluu ehdottomasti myös teille. Käänsin sen lyhennettynä englannista suomeksi:
“Terveisiä Sri Lankasta Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Löysin äskettäin Bibletoolbox-sivuston Facebookin kautta, ja olen hämmästynyt sen tarjoamista resursseista. Pienenä Sri Lankan kirkkona meidän on erittäin helppoa jakaa näitä materiaaleja kaikkien kanssa. Luterilaisena olen innoissani voidessani käyttää näitä resursseja uudessa lähetystyössämme ja opetustarkoituksiin. Haluaisimme, että nämä opetukset olisivat joskus myös tamiliksi ja sinhaliksi. Valmistuin viime kesänä teologisesta seminaarista Yhdysvalloissa, ja olemme hiljattain aloittaneet uuden tunnustuksellisen luterilaisen lähetystyön Sri Lankassa. Aion käyttää Bible Toolbox-sivustoanne henkilökohtaisesti ja kirkon palveluksessa. Olkoon Jumalan runsas siunaus teidän kaikkien kanssa ja upean palvelutyönne kanssa.
Kristuksessa,
pastori S. Devanesan”
Sri Lankan pinta-ala on noin viidesosa Suomen pinta-alasta, mutta siellä asuu 22 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on buddhalaisia singaleeseja tai hindulaisia tamileja. Kristittyjä on noin 7%. Hienoa kuulla, että sielläkin toimii luterilainen kirkko, joka haluaa kertoa Jeesuksesta. Pyydetään siunausta ja menestystä heille.
Bible Toolbox täyttää huhtikuussa 10 vuotta. Jatkan sen käännättämistä eri kielille, jotta monella kielellä olisi saatavilla hyvää luterilaista Raamatun opetusta ja viitoitus Taivaan tielle.
Kiitos, kun luit kirjeeni! Siunausta kevääseen!
t. Tiina
Sähköpostiosoitteeni on muotoa etunimi.suku-nimi@sley.fi
Aiemmat lähettikirjeet löytyvät sivustolta: www.latva-rasku.fi
Täällä videolla kerron kahdessa minuutissa mitä Japanin internet-lähetystyössä tehdään.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Piispa Jari Jolkkosen tervehdys Sleyn Viron työn 20-vuotisjuhlaan
- Kevätkeräys 2025: Lahjoita perheille ja nuorille puhtaampi Evankeliumijuhla
- Kevään merkkejä
- Japanin internetlähetystyön terveisiä
- Maaliskuun terveiset!
- March Greetings!
- Taas mennään…
- Keväisiä kuulumisia
- Eteenpäin, mudassa ja helteessä
- Pian Nipponissa