Yhteystiedot


Yhteystiedot: henkilöt ja toimipisteetEtsitkö Sleyn yhteystietoja? Olet oikeassa paikassa! Me haluamme palvella sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Olipa kyse hengellisestä ja pastoraalisesta tuesta, tapahtumista tai muusta toiminnastamme, olemme täällä sinua varten….

KULTTUURI: Kirkollista elämää eteläisellä pallonpuoliskolla


Keijo Plit: Suomalaista luterilaisuutta Australiassa. Merimieslähetysseuran ja seurakuntien toimintaa 1916–2016. Luther-kirjat 2024. Keijo Plit on kirjoittanut merkittävän kirjan suomalaissiirtolaisuudesta. Australian suomalaisista ja heidän kirkollisesta elämästään on kirjoitettu aiemmin vain vähän….

HARTAUS: Mihin kiinnitän katseeni?


Olemme ystäväni kanssa pitäneet noin kymmenen vuoden ajan joka perjantai lyhyen rukoushetkisen. Elämän hektisyydestä johtuen olemme usein joutuneet turvautumaan etäyhteyteen. Pidämme silti kiinni tästä ihanasta tavasta viedä yhdessä sydäntä painavat…

Vääntöä virasta


Sleyn kotimaantyönjohtaja Juhana Tarvaisen mielestä naispappeus on teologisesti mielenkiinnoton kysymys, josta on silti tarpeellista keskustella julkisesti. Emeritusarkkipiispa John Vikström ja Sleyn kotimaantyönjohtaja Juhana Tarvainen ovat käyneet Kotimaa-lehdessä kirjeenvaihtoa naispappeudesta viime…

Nikean uskontunnustus 1700 vuotta, osa 2: Uskomme Jeesukseen Kristukseen


Olisi hassua lausua joka sunnuntai tekstiä, jota ei ymmärrä. Siksi uskontunnustusta kannattaa pysähtyä miettimään. Kristillinen tunnustus syntyi, kun juutalaiseen yhden Jumalan tunnustamiseen lisättiin usko yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen. Se selvittää,…

Etiopiasta Wittenbergiin


Kesällä 1534 Martti Lutherin luona Wittenbergissä kävi kaukaa tullut vieras, jonka merkitys kristittyjen yhteyden kannalta hakee vertaistaan varhaisessa luterilaisuudessa. Toukokuun viimeisenä päivänä 1534 Lutherin työtoveri Philipp Melanchton lähetti ystävälleen, lakimies…

Kuka väijyy yläpuolellasi?


Yksi suosikkikirjoistani vuosien varrelta on Markus Zusakin Kirjavaras (Otava 2008). Toisen maailmansodan aikaiseen Saksaan sijoittuvia romaaneja mahtuu kymmeneen tusina, mutta tämä on jäänyt erityisesti mieleen. Kirjan kerronta on maalailevaa ja…

Lahkosta levolliseen uskoon


Mikä on lahkon ja hengellisesti terveen yhteisön ero? Miten hengellinen väkivalta eroaa siitä oikeasta kaitsennasta, jonka Jeesus uskoi apostoleille? Miten epäterveestä hengellisestä yhteisöstä voi toipua niin, että uskaltaa vielä joskus…

Paras turva


Jouni Perttulalta on viime vuosina kysytty usein muun muassa väestönsuojien sijainnista. Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja tietää, mikä kaikki voi uhata kansalaisten arjen sujumista. Kristittynä hän ajattelee, että vaikeina aikoina tarvitaan kotivaran…

Muuttuva ja muuttumaton


Evankeliumiyhdistys on tänä vuonna jo 152-vuotias. Sen nuoruuden into lienee jo laantunut – vai onko sittenkään? Evankeliumiyhdistys on sen historiassa ollut tunnettu siitä, että se on kiihkeästi pitänyt kiinni Jumalan…

Hiljaisen kuninkaan hiljaiset seuraajat


Keitä olivat Raamatussa mainitut maan hiljaiset? Millainen on nöyrä kristitty? Entä minkälaiseen hiljaisuuteen tämän ajan ihmisiä kutsutaan? Sleyn Etelä-Savon ja Kymen piirivastaava Lukas Brenner johdattaa meidät tutkimusretkelle maan hiljaisten valtakuntaan….

WWL-vainoraportti: Kristityt naiset erityisen haavoittuvassa asemassa


Open Doors -järjestön tuoreen World Watch List 2025 -vainoraportin mukaan Saharan eteläpuolinen Afrikka on tällä hetkellä kristityille maailman tappavin paikka elää.   Kristittyjä vainottuja on maailmalla marginaali määrä, kirjoitti Vasemmistonuorten…

”Usko kannattelee minua”


Espoossa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt muusikko Eivor Hagmark on asunut pian kymmenen vuotta Kokkolassa. Hagmark johtaa äitiyslomasijaisena Sleyn Armon kappelilla harjoittelevaa Evankelista kuoroa. Sen lisäksi hän soittaa kansanmusiikkia, säveltää ja…

Rippi – kadotettu aarre


Isä Brown ja hänen laumansa, jonka monet jaksot ovat yhä katsottavissa YLE Areenassa, kertoo rikosjuttuja ratkovasta katolisesta papista 1950-luvun Englannissa. Chestertonin teksteihin perustuvissa tapahtumissa ollaan usein rippituolissa ja murhaajillekin tarjotaan…

Matkoista vaikein


Raija Hämynen oli kymmenen vuotta lähetystyössä Senegalissa. Hiljattain eläköityneellä lähettikuraattorilla ja työnohjaajalla on sama viesti niin lähetystyöntekijöille kuin kaikille muillekin: mene rohkeasti kohti sitä, mitä et haluaisi itsessäsi katsoa. Moni…

Siedätkö murtunutta kirkkoa?


Ortodoksinen, katolinen ja luterilainen kirkkokunta ovat käytännössä murtuneita yhteisöjä, joissa on erilaisia käsityksiä sekä opista että etiikasta. Niinpä suureen kirkkokuntaan kuuluva kristitty ei voi välttyä kompromissien tekemiseltä. Olen usein todennut,…

Monimuotoisuutta ja talkootyötä Armonkalliolla


Tuomo Liimatainen on 46-vuotias ammattikorkeakoulun lehtori Lappeenrannasta. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo Katriina, täysi-ikäiset lapset Iida ja Inka sekä kissa ja koira.   Miten olet päätynyt Lappeenrannan Armonkallion messuyhteisöön? Tilaa verkkolukuoikeus…

Ajaton Jumala on alkujen arkkitehti


Herramme on jälleen kerran suonut planeettamme kiertää Auringon ympäri. Se tietää kuluneen vuoden muistelua ja “en ole koko vuonna syönyt mitään” -vitsejä. Uusi vuosi tuo mukanaan inhimillisen kaipuun jättää menneisyyden…

Pääkirjoitus: Nikean perilliset


Totuuden jälkeinen aikamme kammoaa termejä totuus ja valhe. Kirkossakin vältetään minkään opetuksen tai uskomisen leimaamista vääräksi, vaikkakin yhä edelleen yhden kirkkovuoden sunnuntain teema on “Totuus ja harha”. Sanan ”harhaoppi” ajatellaan…

Tuli kirkkoon ateisti ja monisuhteinen


Herätysliikkeiden jumalanpalvelusyhteisöissä käy kaikenikäisiä ihmisiä monenlaisista taustoista. Miten yhteisö voisi toimia niin, että kaikki tuntisivat itsensä tervetulleiksi? Miten tavoittaa nuorten miesten lisäksi myös nuoria naisia? Tätä pohtivat Sleyn Helsingin Luther-kirkon…