Paavin vierailu Myanmarissa

 

Katolinen kirkko on ollut Myanmarissa (ent. Burma) jo yli 500 vuoden ajan, mutta tähän mennessä paavi ei ole koskaan vieraillut tässä maassa. Paavi Franciscuksen vierailu on siten todella historiallinen. Vierailu on saanut valtavan mediahuomion, vaikka katolilaisuus ei edusta suurinta kirkkokuntaa Myanmarissa. Koko 52 miljoonan väestöstä kristittyjä on n. 5% ja heistä katolilaisia vain runsas 1 prosentti (noin 700 000).

Paavin johtama ehtoollismessu Yangonin kuuluisalla jalkapallostadionilla veti kansaa stadionin täydeltä. Paikalle oli eri puolilta maata kerääntynyt arviolta 150 000-200 000 ihmistä. Poliittisesti erittäin jännitteisessä tilanteessa tapahtunut vierailu on lisännyt myös kansainvälistä kiinnostusta, sillä onhan paavi paitsi maailman suurimman kirkkokunnan johtaja, myös valtionpäämies. Tapaamiset valtion ja armeijan johdon kanssa kuuluivat erottamattomasti ohjelmaan. Stadionin ympärillä olivat massiiviset turvajärjestelyt poliisin pommiryhmineen.

Franciscus ilmoitti etukäteen, että hän haluaa matkallaan keskittyä julistamaan evankeliumia Jeesuksesta. Paavin puheissa on ollut havaittavissa tarkkaan harkittu varovaisuus suhtautumisessa Rakhinen alueen kriisiin ja Rohingya –väestön tilanteeseen. Joillekin tämä on pettymys. Toisten mielestä tämä linjaus lisää mahdollisuuksia kriisin eri osapuolten rakentavaan kohtaamiseen katastrofaalisessa tilanteessa. Paavin puheessa oli voimakas vetoomus anteeksiantamukseen, myötätuntoon ja sovintoon. Voi toivoa, että puhe osuu koston kierteen ja riehuvan vihan pesäkkeeseen.

Kun tiedämme sen, että paavi ja katolinen kirkko vastustavat edelleen kaikkia niitä läntisen median rummuttamia ja monien protestanttisten kirkkojen hyväksymiä asioita, kuten, naispappeus, abortti, esiaviolliset ja avioliiton ulkopuoliset suhteet, avioero ja homouden harjoittaminen, niin paavin vetämät täydet stadionit kummeksuttavat. Näin uskonpuhdistuksen juhlavuonna voisimme kenties oppia katolisen kirkon kautta, mitä uskonpudistus voisi merkitä tänään – luterilaisten kirkkojen keskuudessa erityisesti eettisen elämän alueella.

Pekka Huhtinen
Myanmar


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: