Koulutyöni alkaa taas

 

Olisi aika laulaa virttä: ”Kun koulutyöni alkaa taas” (VK 485), jos kouluissa vielä laulettaisiin virsiä. Ehkä voitaisiin myös veisaten pyytää: ”Totuuden Henki, johda sinä meitä” (VK 484), jos niin saisi tehdä.

Luther korosti koulutuksen tärkeyttä. Hän kirjoitti Saksan kaupunkien päättäjille: ”Jos vuosittain täytyy käyttää niin paljon pyssyihin, teihin, siltoihin, patoihin ja lukemattomiin muihin samanlaisiin tarpeisiin, jotta jokin kaupunki saisi nauttia ajallista rauhaa ja mukavuutta, niin eikö sitä suuremmalla syyllä pitäisi polon nuorison hyväksi käyttää edes niin paljon, että palkataan yksi tai kaksi taitavaa miestä koulun opettajiksi.” Luther piti tärkeänä, että nuorille opetetaan ainakin klassisia kieliä, matematiikkaa, historiaa ja musiikkia. Hänen mukaansa 1–2 tuntia päivässä olisi jo hyvä, ja lahjakkaimmat voisivat opiskella enemmän. Luulen, että uskonpuhdistaja olisi positiivisesti hämmästynyt, jos näkisi suomalaisen koulujärjestelmän.

Eräs asia häntä kuitenkin varmasti vaivaisi. Lutherin mukaan tärkeintä on, että nuorisolle opetetaan Raamattua. Meiltä on viety ensin tunnustuksellinen uskonnonopetus, ja vähitellen muunkin uskonnonopetuksen määrä on pienenemässä. Sen seurauksena on kasvamassa sukupolvi, joka ei ymmärrä edes uskonnon merkitystä ihmisten välisessä elämässä saati opi koulussa tuntemaan elävää Jumalaa. Samaan aikaan maassamme on kasvava pitkälti maahanmuuttajataustainen vähemmistö, jolle uskonto on koko elämää määräävä tekijä. Kun jälkikristillisen maailman uskonnoton kasvatti kohtaa aktiivisesti uskonnollisen ihmisen, on keskinäinen ymmärtäminen varsin vaikeaa.

Koulun uskonnonopetuksen näivettyessä ja muuttuessa yhä enemmän yleiseksi elämänkatsomustiedoksi ei kirkon ja kristillisten järjestöjen lapsi- ja nuorisotyön ja kodeissa tehtävän hengellisen kasvatustyön merkitystä voi yliarvioida. Ja on toki edelleen myös niitä opettajia, jotka haastavista reunaehdoista huolimatta haluavat ja pystyvät opetustyössään johtamaan oppilaitaan Raamatun tuntemiseen. Lopulta koko kansamme tulevaisuus on kiinni siitä, miten evankeliumin ja Jumalan sanan välittäminen nuorelle sukupolvelle onnistuu. Kaikki tässä työssä olevat ansaitsevat ja tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen ja esirukouksen.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: