-
Connector.
Blogi
Anna pahalle pikkusormi ja se vie koko käden
22.07.2019
Syyskuussa 2016 pidätettiin venäläinen virkamies syytettynä korruptiosta. Hänen kotoaan löydettiin käteistä rahaa 125 miljoonan dollarin arvosta. Kesäkuussa hän sai vankeustuomion.
Vastaavia uutisia on vähän väliä. Erikoiseksi tämän tapauksen tekee ensinnäkin rahan valtava määrä – epäiltiin, että hän oli laajemman korruptioliigan ”pankkiiri” – ja se, että hän johti Venäjän sisäministeriön taloudellisen turvallisuuden ja korruption vastaista toimistoa. Suomalainen sanoisi: ”Pukki kaalimaan vartijana!”
Suomen Pietarin pääkonsuli kutsuu suomalaisia liikemiehiä pääkonsulaattiin aamukahveille, joilla kerrotaan ajankohtaisista asioista. Erään aamukahvin päätteeksi poliisikonsuli – jonka tehtävä on pitää yhteyttä eri paikallisiin lainvalvojiin – varoitti paikallaolijoita: ”Olkaa varovaisia, jos olette yökerhossa. Tälläkin hetkellä kaksi suomalaista liikemiestä on vangittuna syytettynä huumausainerikoksista. Heidän taskuunsa oli laitettu huumausainetta ja poliisi – helppo arvata, kenen vihjeestä – pidätti heidät.” Toinen mahdollisuus on rajalla: tullimies löytää huumeet. Ja niin kilpailija on pois pelistä – Venäjällä huumausainerikoksista saa monta vuotta vankeutta.
Kymmenisen vuotta sitten juttelin tuollaisen aamukahvitilaisuuden jälkeen kahden suomalaisen liikemiehen kanssa. He kertoivat, että ovat aloittamassa toimisto- ja liikerakennuksen rakentamista Pietarin keskustaan. Kysyin, paljonko projekti maksaa. ”Rakennus 100 miljoonaa euroa ja muu toiset sata!”
Kesäkuussa pidätettiin kuuluisa toimittaja syytettynä huumeiden myymisestä ja valmistamisesta. Poliisi esitti väitteidensä tueksi valokuvia, jotka yhtä lukuun ottamatta paljastuivat otetuksi muualta kuin toimittajan asunnosta. Presidentti Putin puuttui asiaan ja pian toimittaja vapautettiin ja hänen pidättäjänsä erotettiin ja presidentti erotti jopa kaksi poliisikenraalia – Venäjällä kenraaleita on muuallakin kuin armeijassa. Toimittaja kirjoitti korruptiosta…
Erään ystäväni tytärtä kohdeltiin huonosti. Hän sanoi, että jos hän maksaa 5000 ruplaa (siihen aikaan noin 100 euroa), mies pysäytetään ja hänen taskustaan löytyy huumausaineita. Kysyin, onko hän valmis elämään loppuelämänsä tuo teko omallatunnollaan. Hän luopui suunnitelmasta. Mies oli jo kerran pidätetty samasta syystä, mutta sukalaiset, jotka olivat KGB:n palveluksessa, olivat ”puhuneet” hänet vapaaksi.
Venäjän eräs ministeri sai kutsun suuren öljy-yhtiön johtajan vieraaksi. Johtaja antoi hänelle laukun, jossa ministeri (omien sanojensa mukaan) luuli olevan kalaa. Ministerin poistuessa yhtiön tiloista, poliisi oli vastassa ja laukku olikin täynnä rahaa. Ministeri sai 8 vuotta vankeutta. Korkea virkakaan ei suojele, jos vastustajalla on paremmat yhteydet ja enemmän valtaa.
Venäjällä puhutaan ”katosta”: kenen suojeluksessa sinä olet. Ei pidä ärsyttää sellaista, jolla on vaikutusvaltaisempia suojelijoita.
Ikävä kyllä korruptio ei koske vain rikkaita liikemiehiä. Aikanaan Kelton kirkolle mennessä oli miliisin tarkastuspiste. Miliisit pysäyttivät autoilijoita ja pyysivät rekisteriotteen ja ajokortin. Sitten he sanoivat: ”Maksakaa 500 ruplaa (10 euroa), että saatte ajokorttinne takaisin!” Pietarin kehätien valmistuttua tarkastuspiste siirtyi ja jo sitä ennen tuollainen rahastus loppui.
Kirkkoa Venäjällä onneksi yleensä kunnioitetaan. Kerran eräs suomalaisryhmä toi suuren summan erään kirkon remonttia varten. Pien rakennustyömaalle ilmestyi mustanahkatakkisia miehiä – tuollainen takki oli aikanaan merkki: rikollisliigan jäsen. He sanoivat kirkkoherralle: ”Teillä on meneillään iso ja kallis projekti. Te varmaan tarvitsette vartiointia ja suojelua!” Kirkkoherra sanoi, että varmaan Pyhä Henki ohjasi häntä ja hän vei miehet sisälle keskeneräiseen kirkkoon ja sanoi: ”Te varmaan ymmärrätte, että meillä on toisenlainen suojelija!” Miehet toivottivat menestystä remontille ja poistuivat.
Me suomalaiset emme ymmärrä, kuinka suuri siunaus on toimiva esivalta. Kuten eräs seurakunnan sihteeri sanoi: ”Venäjällä on kaksi lakia: laki ilman rahaa ja laki rahan kanssa!”
Eräs Inkerin kirkon pastori ihmetteli minulle: ”Minä olin Helsingissä ja unohdin kamerani rautatieasemalla ikkunalaudalle. Muistin asian vasta viiden minuutin kuluttua. Ja kamera oli siellä edelleen! Venäjällä se olisi hävinnyt muutamassa sekunnissa!”
Suomi on ollut kansainvälisessä korruptiotutkimuksessa aina kymmenen parhaan joukossa – muistaakseni huonoin sijoitus on kuudes. Venäjä on ollut paljon alempana, nykyään sijoitus on 150. tienoilla.
Korruptio on ongelma myös monissa Afrikan ja Aasian maissa.
Mistä ero johtuu? Väitän: kristillisestä uskosta. Korruptiotilaston 20 parasta maata ovat pääosin (protestanttisia) kristillisiä maita, ainoa poikkeus on ollut Japani. Luopuminen kristillistä arvoista tulee muuttamaan tilannetta myös länsimaissa.
Onneksi Inkerin kirkko ei ole mennyt siitä, mistä ”aita on matalin” – esimerkiksi rakennusprojekteissa moni asia olisi sujunut helpommin lahjuksen avulla. Jos maksat kerran, maksat sen jälkeen aina!