-
Connector.
sanansaattaja • Kolmella mantereella
”…silloin olemme paljon nähneitä ja kokeneita”
28.03.2019
Evankeliumiyhdistyksen Kenian lähetyskenttä on saamassa loppukeväästä uuden lähettiperheen, kun Jiska ja Petra Gröhn yhdessä poikiensa Eliaksen ja Aaronin kanssa lähtevät matkaan. Keniassa odottaa työ slummeissa ja seminaarissa. Luvassa on myös aivan uusi lasten lähettäjärengas.
Lähetystyö on kuin avaruuslento. Sitä valmistellaan, se laukaistaan käyntiin, ja se päättyy suunnitelmallisesti paluuseen takaisin kotimaan kamaralle, jos Luoja suo. Jotta kirkon missio kokonaisuudessaan pysyy käynnissä, on aina yksi tai useampi lähetystyöntekijä mukana tämän ohjelman kussakin vaiheessa. Tälläkin hetkellä lähetyskentillä tehdään töitä, ja samoin tälläkin hetkellä valmistellaan uusia lähettejä lähetettäväksi kentälle.
Juuri nyt Evankeliumiyhdistyksessä lähtöä valmistellaan Gröhnien perheelle. Teologian maisteri Jiska Gröhn ja sosionomi – kirkon nuorisotyönohjaaja Petra Grö hn poikiensa Eliaksen ja Aaronin kanssa ovat lähdössä toteuttamaan lähetyskäskyä kolmeksi vuodeksi Keniaan. Tarkkaa lähtöpäivää ei jutun kirjoitushetkellä ole vielä tiedossa, sillä tietyt paperityöt ovat vielä kesken.
– Huhtikuun alkupuolella meidän on tarkoitus lähteä Nairobiin, jos vain kaikki menee hyvin, Jiska Gröhn kertoo lähtövalmennuskoulutuksen tauolla.
Jiskalle ja Petralle Kenia ei ole täysin tuntematon maa ja kulttuuri. Molemmat ovat asuneet Keniassa jo aiemmin jonkin aikaa.
– Vuonna 2011 vietin kolme kuukautta Keniassa opintoihin liittyvässä harjoittelussa. Harjoittelupaikkani sattui itse asiassa olemaan sama Kawangwaren slummiseurakunta, johon Jiska on kutsuttu nyt Nairobin jakson ajaksi, Petra kertoo.
– Tuolloin minua Keniassa viehättivät monet sellaiset asiat, joista Jiska ei liiemmin välitä. Sellainen rento suhtautuminen kaikkeen. Paikalliset ovat todella positiivisia ihmisiä, ja heillä on aivan mahtava asenne kaikkeen. He ovat todella vieraanvaraisia, maa on lämmin ja värikäs, Petra jatkaa hymyillen.
Jiska piti teologian opintojensa aikana yhden periodin taukoa ja lähti kuukaudeksi tutustumaan lähetystyöhön Keniaan.
– Kuukauden aikana ehti kulttuurishokki juuri iskeä. Erikoinen kokemus oli eräänä aamuna herätä Matongon seminaarissa ääneen, joka kuulosti siltä, että pesukoneen kokoisesta kaiuttimesta soitettiin musiikkia aivan liian lujalla siten, että ääni särkyi täysin. Olin nukkunut huonosti, kimpaannuin, nousin ylös ja kysyin seminaarin opiskelijoilta, mistä musiikin soittaminen johtui? He kertoivat minulle, että naapurissa oli ollut kuolemantapaus, ja heillä oli suruaika meneillään. En voinut sanoa siihen oikein mitään, Jiska muistelee nauraen.
Lähetystyöhön lähtemisestä on turha maalata liian ruusuista kuvaa. Se on ankaraa työtä siinä missä kaikki muukin. Jiska myöntääkin afrikkalaisen kulttuurin olevan enemmän vaimonsa suosiossa, mutta on silti tyytyväinen ja täysin valmis matkaan lähtemään.
– Kokemus ja koettelemus se varmasti tulee olemaan, mutta kyllähän sitä voi aina ihmisenä vähän kasvaa, hän toteaa.
Kawangwaresta Matongoon
Gröhnien perhe on tarkoituksena lähettää ensin muutaman kuukauden työjaksolle Nairobin Kawangwaren slummiseurakuntaan. Myöhemmin syksyllä heitä odottaa siirto Kisumuun ja Matongoon, jossa sijaitsee Matongon luterilainen teologinen seminaari. Se on yli 41 vuoden ajan kouluttanut pappeja ja evankelistoja Keniaan ja nyttemmin myös naapurimaihin.
– Kawangwaressa minua odottaa seurakuntatyö ja Matongossa sekä koulutus- että seurakuntatyön tehtävät, Jiska kertoo.
Petra hoitaa perheen lapsia ja toteuttaa lähetyskasvatuksen tehtävää aivan uudella tavalla Keniasta käsin, mutta ennen kuin menemme siihen, on kysyttävä vielä, josko lähetyskäsky on tullut jollain tapaa läheisemmäksi, kun lähtö on todellakin käsillä.
– Lähetyskäsky on itselleni ollut jo pidempään hyvin tärkeä raamatunkohta. Jos sitä vertaa vaikkapa Vanhan testamentin käskyihin, on niissä asetelma aina sellainen, että jos noudatat tätä käskyä, saat omaksesi sen lupauksen, joka käskyyn sisältyy. Lähetyskäsky on taas sellainen, että siihen kuuluvaa lupausta Jumalan läsnäolosta ei liitetäkään käskyn toteuttamisessa onnistumiseen. Jeesus sanoo: ”katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun saakka”. Se on hyvin armollinen raamatunkohta, Jiska jatkaa.
Lapset mukaan
Jiskan ja Petran lisäksi matkaan lähtevät kolmivuotias Elias ja kaksivuotias Aaron. Eliaksen ja Aaronin pikkusisaruksen on määrä syntyä kesän aikana, joten Suomessa vietetyn kesäloman jälkeen syksyllä Matongoon on lähdössä viisihenkiseksi kasvanut perhe.
Petra on käynnistänyt aivan uudenlaisen työmuodon lasten lähetyskasvatuksen hyväksi. Grö hnin perheen lapsille on kerätty oma lasten lähetysrengas.
– Lasten lähetysrengas tarkoittaa käytännössä sitä, että mukaan lähteneet lapset saavat kirjeitse kotiin viidestä kuuteen kertaa vuodessa postia, jossa kerrotaan nimenomaan meidän lastemme kautta arjesta Keniassa ja siitä, millä tavoin lähetystyö näyttäytyy lasten näkökulmasta. Kirjeissä jaetaan rukousaiheita, ja niissä on tehtäviä ja ehkä kilpailujakin sekä innostusta Raamatun lukemiseen, lähetysrenkaan ideoinut Petra kertoo.
Lasten kanssa toisen kulttuurin keskelle lähteminen ei ole aivan helppo asia. Vanhempina Jiska ja Petra Gröhn ovat huolissaan.
– Lasten kannalta koko lähetystyöhön lähtö tuntuu kaikkein pelottavimmalta. Kaikki vaarat, kuten taudit ja liikenne, Petra pohtii.
– Niin, ei siinä mitään, että itse lähtee. Toisaalta sitä ajattelee niin, että on siellä ennenkin ollut lapsia, ja ne ovat siellä hyvin pärjänneet. Ja onhan meistä luvattu huolta pitää, Jiska täydentää.
Vanhemmat ovatkin jutelleet Eliaksen ja Aaronin kanssa matkaan lähtemisestä.
– Parivuotias Aaron ei tietysti ymmärrä asiasta mitään ja Eliaskin aika huonosti. Elias tietää, että siellä on lämmintä ja norsuja, Jiska kertoo.
– Ja että siellä voi uida. Elias kyselee paljon, että milloin me sinne muutamme, ja sitä, että miksi me aina muutamme, ja että muuttaako ketkään muut koskaan, Petra jatkaa.
Aikanaan ensimmäiseltä työkaudelta palatessaan perhe on viisihenkinen, Elias kuuden ja Aaron neljän vanha. Millaiselta se aika nyt näyttäytyy perheenäidin silmien edessä?
– Uskon, että olemme silloin paljon nähneitä ja paljon kokeneita ja kaikesta selvinneitä. Olemme oppineet, että Jumala meistä huolehtii edelleenkin.
Lasten lähetysrenkaan kirjeen voi tilata lapselleen laittamalla viestillä lapsen nimen ja osoitteen
yksityisviestillä Instagrammissa @ jepakeniassa
tai sähköpostilla petra.grohn@sley.fi
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit
- Kellosepän aarre