-
Connector.
sanansaattaja • Kolmella mantereella
Virosta Myanmariin
10.12.2018
Evankeliumiyhdistyksen lähetit Joona ja Helene Toivanen ovat lopettelemassa ensimmäistä työkauttaan Virossa. Marraskuussa he viettivät kaksi viikkoa Myanmarissa ja tutustuivat uuteen työympäristöönsä – jos Jumala suo.
Evankeliumiyhdistys lähettää lähetystyöntekijät työhönsä kolmivuotiskausille. Usein työkautta seuraa toinen, mutta joskus väliin mahtuu runsaastikin matkustamista.
– Olemme parhaillaan Myanmarissa sitä varten, että olemme saapuneet lähetintyössämme eräänlaiseen taitekohtaan. Jo lähetyskurssilla meiltä kysyttiin, josko haluaisimme lähteä Myanmariin, mutta silloin pyysimme ensimmäistä työkautta Viroon. Olemme kypsytelleet ajatusta Myanmariin lähdöstä Viron kauden ajan. Nyt pääsimme tutustumaan käytännössä alueen kulttuuriin ja työhön täällä. Olemme Helenen kanssa kokeneet saaneemme varmuuden nyt siihen, että jos Evankeliumiyhdistys meidät tänne haluaa lähettää, olemme valmiita lähtemään, Kaakkois-Aasian pimenevästä yöstä tavoitettu Joona Toivanen kertoo.
Evankeliumiyhdistyksen lähetyskentistä paikoitellen kuohuva ja epävakaa Myanmar on aivan tuoreimmasta päästä. Työn Myanmarissa aloittivat Pekka ja Sirkka-Liisa Huhtinen. Evankeliumiyhdistys tukee kentällä paikallista luterilaista kirkkoa, joka on vielä hyvin pieni. Jäseniä on yhteensä alle 2000. Kirkon keskuspaikka on maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa.
Vanhat virheet vältettävä
Lähetystyö ei ole aivan yksinkertainen asia järjestettäväksi. Ongelmia voi syntyä esimerkiksi siitä, että paikallinen kirkko kasvaa riippuvaiseksi lähetysjärjestöstä. Vaikka lähetysjärjestö saapuu kentälle tukemaan paikallista kirkkoa, ei tarkoituksena ole jäädä ikuisesti paikanpäälle. Tavoitteena on nostaa kirkko jaloilleen ja kasvattaa se toimimaan itsenäisesti ja poistua sitten uusien haasteiden pariin.
– Myanmarissa toimintamme pääpaino on kirkon työntekijöiden kouluttamisessa. Pidän itse tätä erittäin järkevänä ratkaisuna. Me emme tarjoa rahaa, vaan koulutusta sekä tuleville että jo pidempään virassa olleille kirkon työntekijöille. Ajattelen, että tässä on kyse samasta asiasta, josta apostoli Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeen alussa Rooman seurakunnalle. Hän tahtoi päästä tapaamaan heitä antaakseen heille hengellisen lahjan ja vahvistua itsekin heidän uskostaan. Samalla tavoin me tahdomme antaa hengellisen lahjan Myanmarin kristityille, osaamista ja koulutusta, Toivanen pohtii.
Toivaset ovat matkallaan vierailleet Yangonissa sekä maaseudulla paikallisseurakuntien työntekijöiden parissa. Joona Toivasen mukaan Myanmarin lähetyskentällä on paljon yhtymäkohtia Virossa tehtävään työhön.
– Myanmar on hyvin eksoottinen ja erilainen maa kuin Viro, mutta kirkon taloudelliset haasteet ovat yllättävän samankaltaiset. Työmme Virossa on opettanut meidät toimimaan ympäristössä, jossa palkattua työvoimaa on hyvin vähän ja suuri osa työstä on vapaaehtoisten varassa.
Työtä instituutissa
Kristittyjä Myanmarissa on koko väestöstä hyvin vähän, arviot vaihtelevat noin neljästä kuuteen prosenttiin. Väkiluku oli viime vuoden tilastojen mukaan yli 53 miljoonaa, mikä tarkoittaa kuitenkin yli kahta miljoonaa kristittyä. Myanmarissa on siis kristittyjä miltei kaksi kertaa enemmän kuin Toivasten edellisellä työkentällä Virossa kansalaisia.
– Lähetystyötä täällä voi tehdä melko avoimesti, mutta sitä rajoitetaan kyllä, vaikkakin hieman ”mutkan kautta”. Kotiseurakunnat ovat kiellettyä, ja ainoastaan sellaiset seurakunnat voivat rekisteröityä, joilla on oma kirkkorakennus. Uusia kirkkoja ei kuitenkaan saa hallituksen päätöksellä rakentaa Yangoniin tällä hetkellä, Toivanen kuvaa työn haasteita.
Jos kaikki järjestyy suunnitelmien mukaisesti, tulee Toivasten työ tapahtumaan pitkälti Myanmarin luterilaisen teologisen instituutin (MILT) kautta, jota Pekka ja Sirkka-Liisa Huhtinen ovat olleet mukana perustamassa. MILT tarjoaa koulutusta kirkon vastuunkantajille.
Lue lisää Sanansaattajasta 25/18.
Jaa tämä artikkeli
Lisää artikkeleita:
- Joulukeräys 2024 pakolaislapsille ja -nuorille Ugandassa
- Siionin kannel ja Raamattu, laulujen raamattuviitteet ja raamattupohja
- Syksy on talouden suunnittelun aikaa
- Matti Rusama Seinäjoelle ja uusi yhteistyösopimus Ugandaan
- Työ jatkuu Ugandassa ja Virossa sekä muita kuulumisia hallituksen kokouksesta
- Joulukeräys 2023: Aurinko nousee Japanissa
- Kotimatkalla juhlavuoden kunniaksi
- Joulukeräys 2022: anna joululahja – sytytä valo pimeään
- Suuri lahjoitus Keski-Pohjanmaalla: alueelle palkataan nuorisotyöntekijä
- Taisto Sokka vihittiin pastoriksi Ugandassa
- Tervetuloa uudet työntekijät ja uusi messuyhteisö
- Anna ja Taisto Sokka lähetettiin työhön Ugandaan
- Kitara auttoi muusikkoa peittämään ujouden
- KEO saa hallintojohtajan
- Verkkoraamattukoulu jatkuu
- Riippuuko kirkon tulevaisuus prosenteista?
- Teologit ja seurakuntalaiset, opiskelkaa Raamatun alkukieliä!
- Joko kelpaisin itselleni?
- Turun yössä on rukoiltu monta rukousta
- Nuorten ikäluokkaa ei ole menetetty
- Siunattua pääsiäistä!
- Koronarajoitusten vaikutukset toimintaan pääkaupunkiseudulla
- Park 7 -yhtyeen yhdysvaltalaissingle julki!
- Ilon avain on tyytyväisyys
- Myanmarissa rauhaa etsimässä
- Soli Deo Gloria
- Olemmeko uskontomarkkinoilla?
- Teologia opettaa ja haastaa
- Maskinaamat koolla
- Seurakuntaelämää keskellä Siperiaa
- Tasankojen ja vuorien maa
- Rippikoulut alkoivat poikkeusoloissa
- Jumalan johdatusta
aivoinfarktista selviämisessä - Vuosikokous Tampereen evankeliumijuhlilla syyskuussa
- Hallitus kokoontui: Kiitokset poikkeusolojen keskelle
- Kevätkeräyksellä rakennetaan yhdessä uutta Karkkuun
- Yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä
- Toivo paremmasta tulevaisuudesta
- Myös lasten festarit
- Lähetyskenttien isät
- Stephen Wan, katupoika Jubasta, on tehnyt pitkän matkan Tampereen Luther-talolle
- ”Kirjoitan kamppailuni lauluihini”
- Diktatuuriakin vahvempi voima
- Severin sävelet
- Tuhlaajapojan paluu
- ”Adrenaliinia riitti”
- Elämän värit