”Ikäihmisiltä
pitäisi kysyä elämänohjeita”

 

Vesa Savolainen, 48-vuotias aviomies ja viiden lapsen isä Kempeleestä, on kuin kala vedessä vanhusten parissa. Lähihoitaja huolehtii työssään ikäihmisten fyysisistä, psyykkisistä ja hengellisistäkin tarpeista muun muassa pitämällä hartauksia. Hänen Taivas on kanssasi -hartauskirjansa onkin suunnattu nimenomaan ikäihmisille.

Miten olet päätynyt lähihoitajaksi?
– Halusin tehdä merkityksellistä työtä ihmisten kanssa. Koin opintojen harjoitteluissa vanhustyön kaikkein antoisammaksi. Monesti kristittynä muiden saman ikäisten kanssa arvot ovat hyvin erilaiset. Vanhempien ikäpolvien aikana koulussa on opetettu, että Raamattu on erehtymätöntä ja virheetöntä Jumalan sanaa. Heitä Jumalan sana kantaa, he ovat ihan erilaisia ikäluokkia kuin nuoremmat.

Millaista vanhusten parissa työskentely on?
– Se on antoisaa. He ovat nähneet paljon ja heillä on paljon elämänkokemusta. Palvelukotimme on sitoutunut luterilaiseen tunnustukseen ja työhön kuuluu hartauksien pitoa. Jos nuoret ovat olleet viikonlopun erossa esimerkiksi netistä ja pääsevät sen äärelle, heille tulee valtava ilo. Samanlainen ilo tulee ikäihmisille, kun he saavat kuulla hartauden.

Hartauksissasi kerrot huomioineesi muun muassa ikäihmisten pelot ja mieltä painavat kysymykset. Millaisia ne esimerkiksi ovat?
Esimerkiksi ahdistavan lopun tai kuoleman pelko. Huolet jälkipolvista voivat painaa. Myös epäilykset voivat olla taakkana: ”Onko Kristuksen sovitustyössä kaikki valmiina – myös minua varten?” Monella tavalla pelot ovat samanlaisia kuin muilla ikäryhmillä. Kirjan kaksi hartautta olen kirjoittanut muistisairaille ja kaksi saattohoidossa oleville, mutta olen muotoillut ne niin, että ne sopivat muillekin.

Millaisia asioita huomioit muistisairaille kirjoittaessasi?
Monesti, kun sairastuu muistisairauteen, ihmisen omanarvontunto heikkenee. Raamattu sanoo, että evankeliumi on Jumalan voima. Se vahvistaa ihmistä ja vie ajatukset tärkeimpään. Toisessa tekstissä huomioin harhat, joita muistisairaille usein tulee. Se sopii muillekin: jos on raskas elämäntilanne, Jumala saattaa näyttäytyä kovana ja armottomana, mutta Hän on rakkaus. Pitää katsoa yksin sanaan, ei saa kuunnella omia järjen päätelmiä. Muistisairaallakin Jumalan sana säilyy sydämessä, sillä Pyhä Henki ei dementoidu.

Tuliko kirjaa tehdessä oivalluksia?
Kirjassa on melkein kolmesataa Raamatun lainausta. Kun Raamatun äärellä tekee hartauksia, siinä oppii itsekin uutta. Sinänsä uutta ei mahdottomasti ole tullut, koska kristinuskoon ei saa tuoda mitään uutta. Pitää pysyä siinä, mitä apostolit ovat opettaneet ja missä sen jälkeen heidän opissaan pysyneet opettajat ovat pysyneet. Kun kymmenvuotias nuorimmaiseni luki ensimmäisen hartauden, hän sanoi: ”Isä, olet kirjoittanut tämän Raamatulla.”

Teksti julkaistu Sanansaattajassa 12/18.

Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: