Sanansaattaja

 • Nyt on kiire!

  30.10.2014  

  Evankeliumi kertoo ihmisistä, joilla oli valtava tehtävä ja kova kiire. Tämä kaikki liittyi aivan tiettyyn tilanteeseen. Jeesus oli lähtenyt Galileasta ja oli nyt matkalla kohti Jerusalemia. Siellä piti kaiken toteutua niin kuin ennustukset olivat sanoneet. Nyt Herra lähetti omansa liikkeelle paikkoihin, joihin hän oli tulossa.

 • Rauhaa ja Jumalan läheisyyttä

  29.10.2014  

  Pyhäinpäivänä muistelemme poisnukkuneita rakkaitamme. Emme tee sitä kuitenkaan siten kuin Japanissa. Lähetystyöntekijä Hiroaki Yoshimura kertoo, että Japanissa palvotaan edesmenneiden omaisten henkiä. Raamatussa on kuningas Saulin kohdalla varoittava esimerkki yhteydenpidosta vainajahenkiin.

 • Kansanopistojen kohtalonvuodet

  28.10.2014  

  Suomessa toimii tällä hetkellä noin yhdeksänkymmentä kansanopistoa. Lukumäärä on suuri ja se on pysynyt yllättävän vakaana yhteiskunnan koulutuspolkujen murroksessa. Nyt valtiovallan selkeä tahtotila on vähentää kansanopistojen ylläpitäjien määrää ja koota niitä joko alueellisesti tai aatteellisesti vahvemmiksi yksiköiksi.

 • Ketä sinä kunnioitat?

  23.10.2014  

  Evankeliumiteksti on ote pidemmästä välikohtauksesta Jeesuksen, sokean miehen ja fariseusten välillä. Juuri parannettu sokeana syntynyt mies ja varmaan myös hänen vanhempansa ovat heränneessä tilassa. He ovat huomanneet, että Jeesus edustaa totuutta. Vielä he eivät kuitenkaan tarkasti tiedä, kuka Jeesus on.

 • Armo ei ole poispäin katsomista tai lain hylkäämistä

  23.10.2014  

  Kristikansa on rukoillut vuosituhansien ajan Herran siunauksessa, että Jumala kirkastaisi sille kasvonsa. Rukous on edelleen yhtä ajankohtainen kuin Vanhan testamentin aikana ja Uuden testamentin syntyaikoina. Erämaavaelluksella juutalaisen kansan demokraattisella päätöksellä haluttiin antaa Jumalan kasvoille uusi muoto, kultainen sonni. Sitä oli helpompi lähestyä kuin Siinain vuoren Jumalaa.

 • Pahuuden juurilla

  23.10.2014  

  "Uskovaiset voisivat vaikka itse aloittaa siitä, että eivät enää julkisuudessa kutsuisi homoseksuaaleja pahoiksi ihmisiksi.” Mistä nettiväittäjä kavereineen on saanut tuollaisen käsityksen? Kuka meistä kutsuu homoiksi suuntautuneita pahoiksi? Kuka kutsuu alkoholisteja tai rikollisia pahoiksi? Kuka sanoo maahanmuuttajia pahoiksi? Asioiden tilaan on syynsä ja niistä seuraa yhtä ja toista.

 • Rakkauden kaksoiskäsky

  17.10.2014  

  Juutalaisilla opettajilla oli ollut usein keskustelua siitä, mikä oli suurin käsky. Käskyjä oli useita satoja. Jotkut saattoivat pitää esimerkiksi uhreja koskevia säädöksiä tärkeimpinä. Evankeliumissa mainitulla lainopettajalla näytti olevan positiivinen käsitys Jeesuksesta tämän aiempien opetusten perusteella. Siksi hän halusi kuulla Jeesuksen käsityksen kaikkein tärkeimmästä käskystä.

 • Lähetyksen toivoisi yhdistävän kirkkoa

  15.10.2014  

  Kristillisen kirkon keskeisin työ on mennä ja tehdä kaikki kansat Kristuksen opetuslapsiksi. Tähän työhön Kirkon Herra on sen itse varustanut antamalla sille sanan ja sakramentit. Aina silloin tällöin nousee lähetystyössä käytävässä keskustelussa esiin ajatus lähetystyöstä ensimmäisen vuosituhannen vaihteen ristiretkien jatkeena.

 • Oi Suomen nuoria!

  15.10.2014  

  Näin lauloi taiteilija Pauli Hanhiniemi aikanaan. Itse asiassa silloin, kun itse olin nuori ja valmistumassa kirkon nuorisotyöntekijäksi Suomen Raamattuopistolta. Rippikouluiässä, uskoon tultuani, sain kutsun Jumalan valtakunnan työhön Suomen nuorten parissa.

 • Älä vie lapsen uskoa

  2.10.2014  

  Jumala puhui erämaassa Israelin kansalle: "Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut. Muista, että hän on lähelläsi, tottele häntä äläkä vihastuta häntä. Hän ei anna anteeksi niskoittelua, sillä hän toimii minun nimissäni.

 • Rajattomuus polkee lain arvostusta

  1.10.2014  

  Viime viikolla uutisissa kerrottiin, että postinjakajan ei tarvitse mennä erääseen keskisuomalaiseen kerrostaloon, koska siellä on uhattu hänen ruumiillista koskemattomuuttaan. Samoin kerrottiin, että suojatiet ovat muuttuneet entistä turvattomimmiksi tienylityspaikoiksi kaupungeissa.

 • Särjettyä ruokoa hän ei muserra

  30.9.2014  

  Kun tunnit oli pidetty ja olin lähdössä kotiin korjaamaan novellianalyyseja, soitin pojalleni ollessani koulun portaikossa. Pyörän luokse tullessani päätin jatkaa puhelua. Asettelin laukut sarveen ja samalla, kun toisessa kädessäni pidin kännykkääni, hyppäsin satulaan ja polkaisin itseni liikkeelle. Siinä silmänräpäyksessä löysin kuitenkin itseni maasta.

 • Pysyvyydessä on voimaa

  24.9.2014  

  Lähes jokainen kristitty kamppailee sen kanssa, mistä saisi voimaa ja intoa kristittynä elämiseen ja myös sen kanssa, miten kerran kohdata väistämätön, kuolema. Kristillinen kulttuuri on vuosituhansien aikana tarjonnut tähän monenlaisia vaihtoehtoja. Oma aikakautemme ei ole tässä poikkeus. Päinvastoin, näyttää siltä, että tarjonnan kirjo on entistä runsaampi.

 • Mikä lopulta on tärkeintä?

  23.9.2014  

  Elokuun alussa ajelimme ystäväporukalla Kokkolasta kohti Lohtajan Ohtakaria ja Siikasafaria. Matkalla puimme maailman nykytilaa. Ikään kuin koko maailma olisi räjähtämässä käsiin. Ukraina, Israel, Syyria, Irak… Pelotti ajatellakin, mitä tästä kaikesta vielä seuraa. Samalla ne edellisen yön valvottaneet omat murheet tuntuivat kovin pieniltä ja turhilta todellisen kärsimyksen rinnalla.

 • Jumalalle mikään ei ole mahdotonta

  18.9.2014  

  Johannes ei kerro, mistä juutalaisten juhlasta oli kysymys. Yleensä ajatellaan, että se oli syksyinen lehtimajanjuhla. Betesda on arameaa ja tarkoittaa laupeuden tai armeliaisuuden taloa. Sairas mies sai kohdata Jumalan armon – vaikka hän ei edes tuntenut Jeesusta eikä siis voinut uskoa häneen.

Sleyn messut
Raamattu tutuksi
Suuremmoinen sommitelma
Öljyvärimaalauksen intensiivikurssi

Jotta ilosanoma leviäisi

Timo Nisula