Sanansaattaja

 • Vertaisryhmä rohkaisee seurakuntaan

  11.2.2016  

  Monet miehet ovat arkoja lähtemään seurakunnan tilaisuuksiin. Arkuus näyttää vain lisääntyneen viime vuosina. Maassamme taitaa olla jo paikkakuntia, joissa miehiä ei juuri kirkoissa näy. Se on suuri vahinko ja seuraukset näkyvät. Vaikka kirkkoon liittymisissä tuli pieni piikki viime vuonna, laski kokonaiskirkon väkimäärä edelleen murheellista vauhtia.

 • Virsitutkija Reijo Pajamon suksi kulkee taas

  9.2.2016  

  Jäätyään vuonna 2002 eläkkeelle Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professorin virasta Reijo Pajamo päätti varmistaa tulevien talvien kunnon hiihtolenkit hankkimalla lomaosakkeen Ähtäristä. Tämä päätös saattoi pelastaa hänen henkensä.

 • Sokea mies tien laidassa

  5.2.2016  

  Jeesus kutsui opetuslapset luokseen ja kertoi heille, mitä matka Jerusalemiin tarkoittaisi ja mitä siellä tulisi tapahtumaan. Hän kertoi jo kolmatta kertaa opetuslapsilleen pääsiäisen tapahtumista: siitä, kuinka hän vapaaehtoisesti kulkisi kohti määränpäätä, ristinkuolemaa. Jeesus viittasi jälleen itseensä esikuvana palvelemisesta aivan kuten Jesaja oli jo kauan sitten ennustanut. 

 • Kirkon rakentamisen työvälineet

  3.2.2016  

  Tämän viikon Sanansaattajassa kerrotaan kahden, hyvin erilaisissa olosuhteissa eläneen pappismiehen tavasta jäsentää kristillisen kirkon rakentamista omana aikanaan. Toinen heistä on Latvian kirkon edesmennyt, ensimmäinen piispa Karlis Irbe. Toinen on nykyisinkin seurakuntavirassa toimiva kirkkoherra.

 • ”Olen aina tykännyt tästä saarnasta”

  3.2.2016  

  Sanotaan, että ihminen on vanha, kun hän alkaa muistella vanhoja asioita. Tällä määrittelyllä joudun sanomaan, että olen ollut koko ikäni vanha. Pidin lapsena siitä, että sain olla tekemisissä iäkkäiden ihmisten kanssa. Olen kiitollinen niistä opetuksista, joita sain heidän kauttaan. Mieleeni ovat jääneet myös lukuisat herkulliset sanonnat, joita nykyisin huomaan puheessani viljeleväni.

 • Kynttilä syttyy pyhässä kasteessa

  29.1.2016  

  Kynttilänpäivä on nimenä meille tuttu. Jonkin verran hakusalla saattaa olla, mistä moinen nimitys tulee ja mitä se merkitsee. Päivän nimi tulee siitä, että keskiajalla kolmesataaluvun puolivälistä lähtien kynttilänpäivänä vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Katolisessa kirkossa nykyisinkin kynttilät vihitään kynttilänpäivänä.

 • Vapaaehtoiset kirkonrakentajat

  29.1.2016  

  Evankeliumiyhdistyksen osastotoiminta on ohittanut jo aikoja sitten sadan vuoden merkkipaalun. Eri puolilla maatamme on paikallisosastoissa useita tuhansia vastuunkantajia. He ovat vuosikymmenien mittaan antaneet merkittävän panoksensa evankelisluterilaisen kirkkomme seurakuntatyölle ja lähetystyölle.

 • Alaistaidot – mitä ne ovat?

  27.1.2016  

  Yhteiskunnassa puhutaan paljon johtamisesta. Sanotaankin, että kaikki kaatuu johtamiseen. Ja aika pitkälle tämä väittämä onkin totta. Mutta ihmissuhteissa, niin työyhteisössä kuin muuallakin, on aina kaksi osapuolta. Siksi johtamistaitojen merkityksestä puhuttaessa yhtä merkityksellisessä asemassa ovat alaistaidot. Näitä kahta yhdessä voisikin kutsua yhteistyötaidoiksi.

 • Mitä mieltä minä olen?

  20.1.2016  

  Mielipidetiedustelut ovat yleistyneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Ne ovat tuoneet mukanaan ailahtelevuuden ilmapiiriä. Lähes heti vaalien jälkeen mitataan hallituspuolueiden ja opposition kannatusta gallupeilla. Eilen kansa oli vielä tätä mieltä, tänään se on jo toista mieltä puolueista.

 • Löytöjä läheltä

  19.1.2016  

  Olimme puolisoni kanssa tilaisuudessa, jossa useita vuosia päihteiden kanssa kamppailut kertoi elämästään. Istuin puolisoani vastapäätä, pöydän toisella puolella. Tarkkaavaisesti tahoillamme kuuntelimme elämän moninaisuudesta. ”Kyllä tavallisen ihmisen elämä voi olla ihanaa”, puhuja kiteytti muistikuviaan selvistä päivistä.

 • Omia eväitä ei tarvita

  15.1.2016  

  Jeesus tahtoo olla arjessamme ja juhlassamme, mutta hän on kutsunut meidät omiin häihinsä, Karitsan häihin, ja antanut meille häävaatteet. Sinne ei mennä omissa vaatteissa eikä viedä omia eväitä. Kristus tahtoo, että eläisimme jo täällä hänen omanaan hänen valtakunnassaan, kuten uskontunnustuksen selityksessä lausumme.

 • Ei ole väärin olla huolissaan

  13.1.2016  

  Poliisivoimat ja Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ovat ilmaisseet huolensa uudesta ilmiöstä: maahanmuuttajaryhmän aiheuttamasta naisten joukkoahdistelusta, Helsingissä. Vastaavaa kerrotaan tapahtuneen myös Saksan Kölnissä uudenvuoden juhlinnan yhteydessä.

 • Yhden kirjan mies

  13.1.2016  

  – Jeesus luottaa siihen, että jokainen sukupolvi vuorollaan vie evankeliumia kaikkialle maailmaan, Pentti Heinilä muistuttaa. Hän kuljetti vuosien ajan Raamattuja ja muuta apua Itä-Euroopan vainotuille kristityille.

 • Joosef – vain sivustakatsoja?

  13.1.2016  

  Äsken viettämämme joulun päähenkilöinä olivat Jeesus ja hänen Maria-äitinsä. Sen sijaan lapsen isä, Joosef, näyttäsi olevan tapahtumissa kuin sivuhenkilö. Hänestä ei evankeliumiteksteissä kovin paljoa kerrota.

 • Jeesus ottaa kasteessaan meidän syntisten osan

  7.1.2016  

  Johannes Kastaja kutsui kuulijoitaan voimakkaasti kääntymään. Josefos, tuon ajan oppinut juutalainen, keisarin hovissa vaikuttanut historioitsija, painottaakin tätä puolta Johanneksen toiminnassa vahvasti. Hän kielsi tyystin kasteen vaikuttavan syntien anteeksiantamisen. Sen saattoi saada vain hurskaan vaelluksen kautta.

Sleyn messut
Raamattu tutuksi
Senioreiden lomapäivät

Jotta ilosanoma leviäisi

Juha Heinonen