Raamatun historian alussa mahtimaita on kaksi, Egypti ja Kaksoisvirran maa. Kaksoisvirtain maa on nimi vaihtuu: Sumeria seuraa vanha Babylonia, sitten Assyria, sitten Babylonia. Joka tapauksessa nämä kaksi, Egypti ja Kaksoisvirran maa ovat mahteja halki vuosisatojen, koska viljavat pellot pitävät huolen siitä että niissä asuu aina mahtava sotilaskansa.
Assyrian nousu alkaa toden teolla v. 745e. Kr. Tiglat-Pileser IV:n johdolla, ja se valloittaa lopulta Egyptinkin. 600-luvun alussa se joutuu Kaksoisvirran maassa sisäisiin taisteluihin. V. 612 Babylonia hävittää sen pääkaupungin Niniven.
Assyrian tilalle astuu Babylonia. Samaan aikaan myös Egypti nousee uuteen kukoistukseen. Vallan itäisen Välimeren alueella saa kuitenkin Babylonia. Se hallitsee siihen asti, että Persia alkaa nousta Kyyroksen johdolla (n. 550). Persia valloittaa koko itäisen Välimeren alueen aina Vähää-Aasiaa ja Egyptiä myöten vuoteen 486 mennessä.
Persialaisajan päättää Aleksanteri Suuren retki. Hän valloitti koko itäisen maailman Indukselle asti. Tullessaan takaisin ja aikoessaan hallita suurvaltaansa hän kuoli (323 e.Kr.). Hänen sotapäällikkönsä sotivat keskenänsä ja lopulta valtakunta jaettiin Makedoniaan, Syyriaan ja kreikkalaiseen Egyptiin. Tilanne vakiintui 301. Kaikkien näiden kolmen hellensitisen valtakunnan laajuus vaihteli eikä tämä kartta puutu tapahtumien yksityiskohtiin. Juutalaisten hallinta siirtyi Egyptiltä Syyrialle v. 200.
Rooma ilmaantuu Välimeren alueelle ja alkaa olla vaikuttava tekijä omalla alueellaan 300-luvulla ja Italiassa 200-luvulla. Karthagon kanssa käytyjen sotien jälkeen siitä tulee läntisen Välimeren herra v. 201. Tämän jälkeen sortuvat Aleksanteri Suuren seuraajien valtakunnat yksitellen, ensin Makedonia, sitten Syyria ja viimeisenä Egypti v. 30 j.Kr. Käytännössä Pompeius Suuren jälkeen v. 63 e.Kr. kukaan ei pitänyt valtaa itäisellä Välimerellä ilman Rooman suostumusta. Tämä tilanne lujittui Caesarin jälkeen (v. 44 e.Kr.), Augustuksen aikana (k. v. 14 j.Kr. sekä Trajanuksen aikaan mennessä (117 j.Kr.)
Toisinaan on vaikea erottaa toisistaan liittolaisten tai nukkehallitsijoiden kautta harjoitettu vahva vaikutusvalta ja suora hallinta. Raamatun lukijaa palvelemaan laaditun graafisen esityksen linja on summittainen eikä kata läheskään kaikkia yksityiskohtia. Niistä kiinnostunutta pyydämme syventymään tieteellisiin julkaisuihin.